Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Σολτς:«προειδοποιεί για την ‘παγίδα’ του Putin»

ZDF «Συνέντευξη του ομοσπονδιακού Καγκελαρίου για τη G7: Ο Scholz προειδοποιεί για ‘παγίδα’ του Putin»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στη δημόσια τηλεόραση ZDF ο Καγκελάριος Olaf Scholz, από το Elmau της Βαυαρίας, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της ομάδας G7, τόνισε ότι δεν πρέπει να «πέσουμε στην παγίδα που στήνει ο Ρώσος Πρόεδρος Wladimir Putin, να ισχυριστούμε ότι ο κόσμος είναι διαιρεμένος» στη Δύση -άρα στη G7 και τους συμμάχους της στον Βορρά- και σε όλες τις άλλες χώρες, καθώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όπως είπε, προσθέτοντας ότι και για αυτόν τον λόγο έχουν προσκληθεί στη Σύνοδο η Ινδία, η Ινδονησία, η Ν. Αφρική, η Σενεγάλη και η Αργεντινή, χώρες που δεν τάχθηκαν στο πλευρό της Ρωσίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως παρατήρησε.

Αναφερόμενος στην κλιμακούμενη κρίση πείνας, ο Καγκελάριος έκανε λόγο για «κοινή» ανάληψη δράσης, με την οποία θα ληφθεί μέριμνα και με οικονομικά μέσα για την αποτροπή της. «Συγχρόνως καταβάλλουμε προσπάθεια, μαζί με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, με τον οποίο επίσης θα μιλήσουμε σήμερα, ώστε να εξαχθούν τα σιτηρά από την Ουκρανία», δήλωσε στο ZDF ο Καγκελάριος, ο οποίος περαιτέρω πρόσθεσε ότι η Γερμανία στέλνει στην Ουκρανία «πάρα πολλά όπλα» και έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις, όπως σχετικά με το ειδικό ταμείο για την Bundeswehr και την αύξηση των δαπανών για την άμυνα. Ο κ. Scholz αναφέρθηκε στην προμήθεια των οβιδοβόλων „Panzerhaubitze 2000“ στην Ουκρανία, στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στη χρήση αυτών των συστημάτων, όπως και των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων.

Σε ό,τι αφορά την προστασία του κλίματος, ο Γερμανός Καγκελάριος αναφέρθηκε στη σημασία της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα, ενώ επεσήμανε ότι και το σχεδιαζόμενο «Κλαμπ για το Κλίμα» σχετίζεται με τη συνεργασία χωρών που είναι διατεθειμένες να καταστούν κλιματικά ουδέτερες μέχρι τα μέσα του αιώνα. Η Γερμανία, σύμφωνα με τον Olaf Scholz, είναι «πολύ φιλόδοξη» και έχει στόχο να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2045. Βεβαίως, τα κράτη μπορούν να επιλέξουν διαφορετικούς τρόπους για την επίτευξη του ίδιου στόχου, δήλωσε ο Καγκελάριος, ο οποίος στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, υποστήριξε ότι η ρωσική οικονομία έχει αποδυναμωθεί σημαντικά και θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται, ενώ έχει ήδη αποκοπεί -λίγο πολύ- από την τεχνολογική πρόοδο. Ο Καγκελάριος σημείωσε ότι αυτές οι κυρώσεις θα έχουν επιπτώσεις και στις δυτικές χώρες, αλλά έχουμε, όπως είπε, ξεκινήσει από πολύ νωρίς να προετοιμαζόμαστε. Ειδικά η Γερμανία είναι «πολύ καλά προετοιμασμένη», επεσήμανε στη συνέντευξη ο Olaf Scholz.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο της ομάδας G20 τον ερχόμενο Νοέμβριο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Γερμανίας. Η Γερμανία δεν θέλει να «τορπιλίσει» τις εργασίες της G20, τόνισε ο κ. Scholz, ο οποίος θα λάβει, όπως δήλωσε, την απόφαση για τη συμμετοχή ή μη στη Σύνοδο «λίγο πριν την αναχώρησή» του και σε συνάρτηση με το πώς θα είναι η κατάσταση τότε. Ο κ. Scholz επεσήμανε, δε, ότι η Ινδονησία, που ασκεί την προεδρία της G20, εκτός από τον Πρόεδρο Putin, έχει προσκαλέσει και τον Ουκρανό Πρόεδρο Selenskyj στη Σύνοδο του Νοεμβρίου.

Τέλος, ο Γερμανός Καγκελάριος δήλωσε ότι η G7 δεν θα είναι σε θέση ακόμα να λάβει απόφαση για το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού, καθώς το ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί και εντός της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.