Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

RND: Μάθημα για το Ισλάμ αντί για βόλεϋ

Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) : «Μάθημα για το Ισλάμ αντί για βόλεϋ / Πώς ο Erdogan επιτρέπει να γίνεται κατήχηση σε νεαρούς Τουρκοκυπρίους στις ‘κατασκηνώσεις’»

«Ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να εξισλαμίσει και τη βόρεια Κύπρο. Μέρος του σχεδίου φαίνεται να είναι να προσκαλούνται παιδιά στην Τουρκία σε κατασκηνώσεις, όπου τους γίνεται μάθημα για το Ισλάμ. Τώρα οι γονείς τους και η αντιπολίτευση διαμαρτύρονται έντονα»

Το δημοσίευμα αναφέρει στην ανταπόκρισή του ότι 46 μαθητές από τη Βόρεια Κύπρο ταξίδευσαν στην Τουρκία, συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα κατασκήνωσης, το οποίο αρχικά φαινόταν να περιλαμβάνει ποικιλία δραστηριοτήτων, ωστόσο αντί αυτών, τα παιδιά έλαβαν κατήχηση για το Ισλάμ. Το πρόγραμμα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου του Τούρκου Προέδρου Erdogan -με στόχο την ενίσχυση του Ισλάμ στη Β. Κύπρο- το οποίο διοργανώνει το τουρκικό Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού σε συνεργασία με την τουρκοκυπριακή Υπηρεσία Παιδείας. Ήδη μετά την πρώτη μέρα στην κατασκήνωση, όπως σημειώνει η ανταπόκριση, πολλοί μαθητές ήθελαν να φύγουν το συντομότερο δυνατό, όπως αναφέρει η „Cyprus Mail“, καθώς αντί για τις αθλητικές δραστηριότητες που ανέμεναν τα παιδιά, το πρόγραμμα περιελάμβανε μαθήματα για το Ισλάμ και το Κοράνι, προσευχές και άλλες θρησκευτικές τελετές. Ανήσυχοι οι γονείς ζήτησαν τη βοήθεια του Deyrim Barcin, βουλευτή του αντιπολιτευόμενου CTP, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter τόνισε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας εξαπατά και να στέλνει τα παιδιά μας σε κέντρα θρησκευτικής επιμόρφωσης. Μάλιστα, το σωματείο των Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών „KTOEOS“ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο της Υπηρεσίας Παιδείας.

Η ανταπόκριση αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο και στη διαίρεση του νησιού, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, ότι έκτοτε η Τουρκία έχει στείλει στην Κύπρο περίπου 100.000 εποίκους, στους οποίους δόθηκαν τα σπίτια των Ελληνοκυπρίων που αναγκάστηκαν μετά την εισβολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σήμερα οι Τούρκοι έποικοι συνιστούν ήδη το ήμισυ του πληθυσμού στο βόρειο τμήμα του νησιού, συνεχίζει η ανταπόκριση, επισημαίνοντας ότι δεν έχει αλλάξει μόνο η δημογραφία, αλλά και ο θρησκευτικός χαρακτήρας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου: ναι μεν οι Τουρκοκύπριοι είναι κατά 99% μουσουλμάνοι, ωστόσο παραδοσιακά ανήκαν στο φιλελεύθερο Ισλάμ και η θρησκεία δεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά τους, ενώ και το εκπαιδευτικό τους σύστημα είχε κοσμικό χαρακτήρα. Με τον Erdogan αυτό άλλαξε, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία του Ισλάμ στο κράτος και την κοινωνία, κάτι που γίνεται εμφανές πλέον και στη βόρεια Κύπρο, όπως αποδεικνύεται και από τα πολλά τζαμιά που έχουν ανεγερθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.