Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

«Επίθεση» Toυρκίας κατά Μπέρμποκ

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Αναλένα Μπέρμποκ στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Γερμανία ότι έχει χάσει την αμεροληψία της στον μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου.

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απευθυνόμενος στην Γερμανίδα ομόλογό του για να συμπληρώσει ότι το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο χώρες χωρίς προκαταλήψεις -και κατηγορώντας ταυτόχρονα την Αθήνα και τη Λευκωσία για «προπαγάνδα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε δε πως η Γερμανία καθίσταται «εργαλείο της προβοκάτσιας των Ελλήνων».

«Οι τρίτες χώρες και η Γερμανία δεν πρέπει να γίνουν εργαλεία της προπαγάνδας και τις προβοκάτσιας, κυρίως της προπαγάνδας, της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων», είπε ο Τσαβούσογλου για να επαναλάβει τις κατηγορίες περί παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάννης από την Ελλάδα και στρατιωτικοποίησης των νησιών.

«Είναι λαθος η Γερμανία να υποστηρίζει μια χώρα, την Ελλάδα, ενω κάνει λάθος. Και αυτό το κάνει επειδή είναι μέλος της ΕΕ», επέμεινε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να εισπράξει την απάντηση της Αναλένα Μπέρμποκ:

«Δεν γνωρίζω αν η μετάφραση ήταν λάθος, όμως η Γερμανία δεν είναι θύμα προπαγάνδας. Ως μέλος τς ΕΕ και ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε για τα σύνορά μας και τα σύνορα της ΕΕ, και στην Ελλάδα μίλησα ξεκάθαρα για το θέμα αυτό».

Ως προς την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, η Αναλένα Μπέρμποκ είχε ήδη υπογραμμίσει σε ανακοίνωσή της, εν όψει των επισκέψεών της διαδοχικά σε Αθήνα και Άγκυρα, πως «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με συνομιλίες, όχι με κλιμάκωση της έντασης».

«Στην Τουρκία η Μπέρμποκ θέλει να πει τα πράγματα με τ' όνομά τους» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung για το συνολικό φάσμα των ζητημάτων που επρόκειτο να αγγίξει η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Από την ανάγκη ενότητας μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, τη στιγμή ακριβώς που η Ρωσία επιχειρεί να διχάσει τη Συμμαχία, και την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων με διάλογο και όχι κλιμάκωση και εντάσεις, έως τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: CNN, Süddeutsche Zeitung

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.