Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Γερμανία: Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1%:

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, παρά τα επιπρόσθετα προβλήματα που έχει προκαλέσει στη γερμανική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οικονομική κατάσταση βελτιώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 και μάλιστα σημειώθηκε ανάπτυξη, αντίθετα με τις έως τώρα προβλέψεις.

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 0,1%, όταν μάλιστα οι αρχικές εκτιμήσεις της Υπηρεσίας έκαναν λόγο για στασιμότητα της οικονομίας. Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 η γερμανική οικονομία είχε καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 0,8%. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε στο 0,7% του ΑΕΠ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2021 είχε κυμανθεί στο 4,3% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι λόγω της κρίσης με το φυσικό αέριο, η γερμανική οικονομία θα είναι αντιμέτωπη με δυσκολίες τους επόμενους μήνες, με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) να εστιάζει στη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, που θεωρείται κινητήριος δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης, εξαιτίας των αυξανόμενων τιμών. Η δε Bundesbank θεωρεί ως «σαφώς πιθανότερη» τη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης τους προσεχείς μήνες, εξαιτίας της «υψηλής ανασφάλειας σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου», αλλά και τις «σημαντικές αυξήσεις τιμών» που θα επιβαρύνουν σημαντικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, στην τελευταία μηνιαία έκθεση της Bundesbank προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός το φθινόπωρο θα μπορούσε να ανέλθει και στο 10%.Γερμανία: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.