Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Υπ. Εξωτερικών Baerbock: "Η τρελή φαντασίωση του Putin δεν πέτυχε"

Η Υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, παραχώρησε συνέντευξη στην Bild am Sonntag στην οποία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο ο πόλεμος στην Ουκρανία να διαρκέσει χρόνια, καθώς η ρωσική κυβέρνηση δεν αποκλίνει, δυστυχώς, από την εμμονή της να υποτάξει την Ουκρανία και τους ανθρώπους της. 

Παρόλα αυτά, κατά την  Baerbock, η «τρελή φαντασίωση» του Ρώσου Προέδρου ότι θα καταλάμβανε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την Ουκρανία, δεν υλοποιήθηκε: «Το θάρρος των Ουκρανών και η διεθνής αποστολή όπλων οδήγησαν στο να μην μπορούν οι Ρώσοι στρατιώτες να ξεπακετάρουν τις στολές τους για την παρέλαση της νίκης. Θα κάνουμε τα πάντα, ώστε αυτό να μην γίνει ποτέ πραγματικότητα», λέει χαρακτηριστικά η Annalena Baerbock. Ερωτηθείσα αν είναι ρεαλιστική η επιμονή της Ουκρανίας να ανακαταλάβει την Κριμαία, η Γερμανίδα Υπουργός τονίζει ότι και η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία και η παράνομη προσάρτησή της το 2014 δεν αναγνωρίστηκε από καμία χώρα. 

Υπερασπιζόμενη τη στάση του Βερολίνου σε ό,τι αφορά την προμήθεια οπλικών συστημάτων, επισημαίνει ότι είναι κατανοητό οι Ουκρανοί να θέλουν περισσότερα όπλα και πιο γρήγορα, αλλά στα αποθέματα της Γερμανίας δεν υπάρχουν σε πληθώρα τα λειτουργικά και υπερσύγχρονα συστήματα που θα μπορούσαν να μεταφερθούν. Επιπλέον, η Γερμανία έχει δεσμευτεί έναντι των Συμμάχων στο ΝΑΤΟ, όπως είναι οι χώρες της Βαλτικής, ότι θα υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του νατοϊκού εδάφους. Για αυτό και πρέπει να διασφαλιστεί το αξιόμαχο της Bundeswehr, όπως εξηγεί η Annalena Baerbock, η οποία εκτιμά ότι «και το επόμενο καλοκαίρι η Ουκρανία θα χρειάζεται βαρύ οπλισμό από τους φίλους της». «Για μένα είναι σαφές: η Ουκρανία υπερασπίζεται και τη δική μας ελευθερία, τη δική μας ειρηνική τάξη πραγμάτων και την υποστηρίζουμε οικονομικά και στρατιωτικά – και μάλιστα για όσο χρειαστεί. Τελεία», ξεκαθαρίζει στη συνέντευξή της η Γερμανίδα ΥΠΕΞ. 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, η Υπουργός υπογραμμίζει ότι εδώ και καιρό οι αγωγοί φυσικού αερίου από τη Ρωσία «δεν είναι πλέον φυσιολογικοί αγωγοί, αλλά όπλα σε έναν υβριδικό πόλεμο» και -αναφερόμενη σε πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου της Bundestag, Kubicki (FDP), ότι εφόσον μειωθεί η ροή αερίου από τον Nord Stream 1 θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ο Nord Stream 2- διερωτάται γιατί να διοχετεύσει ο Putin φυσικό αέριο στον Nord Stream 2 αν δεν το κάνει μέσω του πρώτου αγωγού. 

Η Baerbock επισημαίνει στη συνέχεια ότι δεν είναι πεπεισμένη ότι οι πυρηνικοί σταθμοί θα επιλύσουν το πρόβλημα της Γερμανίας με το φυσικό αέριο και, όσον αφορά τη συζήτηση περί παράτασης της λειτουργίας των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών, σημειώνει ότι την τελευταία δεκαετία η Γερμανία έχει πληρώσει πολλά δισεκατομμύρια για το ζήτημα της εγκατάλειψης ή μη της πυρηνικής ενέργειας, για αυτό τώρα θα ήταν «τρέλα» να ανατραπεί και πάλι αυτή η απόφαση και θα κόστιζε ακόμα πιο ακριβά. 

Στη συνέντευξή της αναφέρεται, τέλος, στο ζήτημα της παράτασης της αποστολής της Bundeswehr στο Μάλι και υποστηρίζει την παραμονή των στρατιωτών εκεί προκειμένου να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, ωστόσο παρατηρεί πως αν δεν είναι εγγυημένη η ασφάλειά τους, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον τερματισμό της αποστολής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.