Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Γερμανία: «χειμερινά λάστιχα» τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει δύο στάδια. Το πρώτο εστιάζει στη γενική προφύλαξη -οι Buschmann και Lauterbach χρησιμοποίησαν χθες τον όρο «χειμερινά λάστιχα»

Το δεύτερο προβλέπει πιο εκτεταμένα μέτρα, σε περίπτωση που η πανδημία φουντώσει και πάλι -οι λεγόμενες «αλυσίδες χιονιού».
Νέος νόμος για κορωνοιό στην Γερμανία

Τα κρατίδια θα έχουν τη δυνατότητα το φθινόπωρο και το χειμώνα να επιβάλλουν και πάλι υποχρέωση μάσκας στις Υπηρεσίες ή στο λιανικό Εμπόριο. 
Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να επιβάλει πολλά μέτρα. Τα βασικά υποχρεωτικά μέτρα περιλαμβάνουν την απαίτηση μάσκας τύπου FFP2 στις αεροπορικές μεταφορές και τις δημόσιες μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. Επιπλέον, υπάρχει απαίτηση μάσκας και πραγματοποίησης τεστ σε νοσοκομεία και εγκαταστάσεις παροχής φροντίδας. 

Παράλληλα με αυτά, με το σχέδιο νόμου προβλέπεται μια σειρά από μέτρα που θα μπορούν να επιβάλουν τα κρατίδια από την 1η Οκτωβρίου και μετά.

Σε αυτά περιλαμβάνεται η υποχρέωση χρήσης μάσκας στα τοπικά ΜΜΜ και σε εσωτερικούς χώρους προσβάσιμους από το κοινό. Προβλέπεται «υποχρεωτική εξαίρεση» στον τομέα της Αναψυχής, για παράδειγμα σε αθλητικές εκδηλώσεις, εστιατόρια ή στον Πολιτισμό. Όποιος θα είναι σε θέση να επικαλεστεί αρνητικό τεστ, ανάρρωση από τον κορωνοϊό ή εμβολιασμό μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, θα εξαιρείται από την υποχρέωση χρήσης μάσκας.

Στα σχολεία. Ο Buschmann ανακοίνωσε ότι δεν θα κλείσουν αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα. «Ακόμα και μια γενική υποχρέωση χρήσης μάσκας στα σχολεία δεν θα ήταν σκόπιμη», εξήγησε και συνέχισε: «Γι’ αυτό και τα κρατίδια θα μπορούν να επιβάλουν την χρήση μάσκας, μόνο εάν αυτό είναι απαραίτητο για να συνεχίσουν να διεξάγονται τα μαθήματα με αυτοπρόσωπη παρουσία -και μόνο για τα παιδιά από την 5η τάξη και μετά». Επίσης, δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας FFP2, αλλά μόνο ιατρικού τύπου.

Εάν το σύστημα Υγείας ή κρίσιμες υποδομές -όπως η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, οι προμηθευτές Ενέργειας- απειλούνται με κατάρρευση λόγω της διασποράς των κρουσμάτων, τα κρατίδια θα μπορούν να επιβάλουν πρόσθετα μέτρα –οι λεγόμενες «αλυσίδες χιονιού». Σε αυτήν την περίπτωση θα είναι δυνατή η χρήση μάσκας σε υπαίθριες εκδηλώσεις και ο περιορισμός του αριθμού των ατόμων σε δημόσιους χώρους, εφόσον δεν τηρούνται οι ελάχιστες αποστάσεις. Τα Κοινοβούλια των κρατιδίων θα αποφασίζουν για την επιβολή των μέτρων. Ωστόσο, δεν είναι σαφές το πώς θα προκύπτει μια τέτοιου είδους επικίνδυνη κατάσταση. Ο Νόμος περί Προστασίας από τις Λοιμώξεις δεν περιέχει συγκεκριμένα κριτήρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.