Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Στο 10,0% ο πληθωρισμός στη Γερμανία το Σεπτέμβριο

«Ο πληθωρισμός στη Γερμανία ανέβηκε στο 10,0% το Σεπτέμβριο. Ούτε κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970 δεν αυξάνονταν τόσο δραστικά οι τιμές. Τι ζητούν πλέον οι οικονομολόγοι»

Το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 10,0%, παρ’ όλο που τον Αύγουστο ήταν ακόμα στο 7,9%. Η ισχυρή άνοδος οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μέτρα όπως το εισιτήριο των 9 Ευρώ και η έκπτωση στα καύσιμα έληξαν στα τέλη Αυγούστου μετά από ισχύ τριών μηνών. Οι Γερμανοί θα πρέπει πλέον να πληρώνουν πολύ περισσότερα χρήματα για τα ΜΜΜ και τη βενζίνη.

Αλλά αυτό που ανησυχεί ακόμη περισσότερο τους οικονομολόγους είναι ότι εδραιώνεται παντού η τάση προς υψηλότερες τιμές. Κι αυτό γιατί οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και ορισμένων τροφίμων έχουν αυξηθεί απότομα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και μετά, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μετακυλύουν το επιπρόσθετο κόστος τους σε όλα σχεδόν τα άλλα προϊόντα. «Οι τιμές αυξάνονται ολοένα και πιο γρήγορα», δηλώνει ο Jörg Kramer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. Ποσοστό πληθωρισμού 10% δεν καταγράφηκε στη Γερμανία ούτε κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Πρέπει να πάει κανείς πίσω στο 1951 για να βρει υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού. Εκείνη την εποχή, το ξέσπασμα του πολέμου στην Κορέα εκτόξευσε τις τιμές των εμπορευμάτων και των παραγωγών στα ύψη.

Στην φθινοπωρινή έκθεσή τους που δημοσίευσαν σήμερα, πέντε γερμανικά Ερευνητικά Ινστιτούτα για την Οικονομία προβλέπουν μέσο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 8,2% για το 2022. Το 2023 η αύξηση των τιμών αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερη στο 8,8%, ενώ θα μειωθεί στο 2,2% μόλις το 2024.

Πηγή: Süddeutsche Zeitung

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.