Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Γερμανικό Υπ. Οικονομικών: Σχεδιάζει φόρο 33% στα υπερκέρδη

 «Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει, όπως φαίνεται, φόρο 33% στα υπερκέρδη»

«Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ZEIT που επικαλείται δημοσίευμα της WELT, τα μεγάλα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα φορολογηθούν επιπρόσθετα. Με τα έσοδα δισεκατομμυρίων αναμένεται να χρηματοδοτηθεί το φρένο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας»

Tο ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να φορολογήσει με συντελεστή 33% τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως προκύπτει από το σχέδιο τροποποίησης του ετήσιου φορολογικού νόμου 2022. Προβλέπεται η επιπρόσθετη φορολόγηση των κερδών των ετών 2022–2023 όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων, και, ειδικότερα, των κερδών που υπερβαίνουν το 20% του μέσου κέρδους των ετών 2018-2021. Όπως και με τη φορολόγηση των υπερκερδών στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για τη χρηματοδότηση του φρένου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα έσοδα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Welt, υπολογίζονται σε ένα έως τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. είχε λάβει σχετική απόφαση στις αρχές Οκτωβρίου, ως αντίδραση στις υψηλές τιμές της ενέργειας και η απόφαση πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως αναφέρεται, για το κόμμα των Πρασίνων, το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών δεν επαρκεί, καθώς η εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας για θέματα οικονομικής πολιτικής, Katharina Beck, δήλωσε στη Welt ότι ο φόρος για τα υπερκέρδη υπολείπεται σαφώς του αναγκαίου, ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι πολύ πιθανό να μεταφέρονται στο εξωτερικό. Πρόσθεσε, δε, ότι η Οδηγία της Ε.Ε. προβλέπει το 33% ως τον ελάχιστο συντελεστή και ότι είναι δυνατό να εισαχθεί υψηλότερος φορολογικός συντελεστής, καθώς και ότι το δίκαιο είναι να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου με τα απροσδόκητα συγκυριακά κέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, για τα οποία έχει επιβληθεί ο λεγόμενος windfall tax, για αυτό και η ίδια προτείνει φορολογικό συντελεστή ύψους 60-80%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.