Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Σαν σήμερα: Η ιδρυτική συνέλευση της Ελ. Κοινότητας Στουτγάρδης

Ο Κώστας Καρράς θυμάται ...

Στις 6. Ιανουαρίου 1957, στην ιδρυτική γενική συνέλευση, ψηφίστηκε το καταστατικό και διεξάχθηκαν εκλογές, όπου και ανεδείχθη το πρώτο κοινοτικό συμβούλιο (ΚΣ). Το ΚΣ αποτελείτο από 30 μέλη και οι 9 πρώτοι, σε σειρά σταυρών, υποψήφιοι  αποτελούσαν το ΔΣ. Αυτό το εκλογικό σύστημα παρέμεινε και στα επόμενα 20 χρόνια. Τότε μέλη στην Κοινότητα μπορούσαν να γίνουν  Έλληνες  με «ελληνο-ορθόδοξο φρόνημα». 

 Από το 1963 και μετά η αριστερή παράταξη Ε.ΔΗ.Π. (Ενιαία-Δημοκρατική-Παράταξη) με πρωτοπόρους τους Λαμπράκηδες αγωνιζόταν  με στόχο να φέρει την αλλαγή. 

Κερδίσαμε τις εκλογές αλλά οι «παλιοί» δεν θεώρησαν σωστό να παραδώσουν την Κοινότητα στους «κουμουνιστές».

 Έτσι και ακολουθήσαν δύσκολες διαπραγματεύσεις. Ο τότε Γερμανός Πρόξενος στο Ελληνικό Προξενείο απευθύνθηκε στα γερμανικά δικαστήρια και πρότεινε την διάλυση της Ελληνικής Κοινότητας. Το ίδιο επιθυμούσε και η Ελληνική Πρεσβεία. Ο έξυπνος όμως δικαστής, κατάλαβε το παιχνίδι που έπαιζαν οι ελληνικές υπηρεσίες, και πρότεινε την επανάληψη των εκλογών. Σε αυτές τις εκλογές οι υποψήφιοι της Ε.ΔΗ.Π. κατέλαβαν με μεγάλη διαφορά σταυρών τις πρώτες 9 θέσεις. Απογοητεύθηκαν οι υποψήφιοι  του «ελληνο-ορθόδοξου φρονήματος» και απομακρύνθηκαν από την Κοινότητα. Τους ξανασυναντήσαμε, πάλι ως αντιμέτωπους, στους αντιδικτατορικούς αγώνες.

Εύχομαι στην Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης με Αξιοκρατία και Δημοκρατία να φτάσει τα 106 χρόνια της γιαγιάς μου.

Κώστας Καρράς   (Πρώην πρόεδρος της ΕΚΣ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.