Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Tι είπε ο Πρωθυπουργός στο Μόναχο για τη ψήφο

Σε συγκέντρωση μελών και φίλων της ΝΔ μίλησε χθεςτο βράδυ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται στο Μόναχο γιατί συμμετέχει Διάσκεψη Ασφαλείας (το οποίο χαρακτήρισε ως "το σημαντικότερο γεωπολιτικό γεγονός στον κόσμο"

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έργο στη κυβερνητική θητεία στάθηκε επίσης και στο θέματα της ψήφου του απόδημου δίνοντας διευκρινήσεις :

Λυπάμαι, διότι αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι θα έπρεπε. Θέλω να το εξηγήσω και πάλι, δεν φταίμε εμείς γι΄ αυτό. Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι διατάξεις που διέπουν την ψήφο όσων ζουν στο εξωτερικό, των αποδήμων μας, για να νομοθετήσουμε οτιδήποτε χρειαζόμαστε 200 Βουλευτές. Οι 200 Βουλευτές βρέθηκαν δυστυχώς με τους μεγάλους περιορισμούς που γνωρίζετε ήδη ότι υπάρχουν. Και η αλήθεια είναι ότι δεν ενεγράφησαν όσοι θα θέλαμε στην πλατφόρμα, αλλά πρέπει να κάνουμε ακόμα μία μεγάλη προσπάθεια αυτοί που μπορούν να γραφτούν μέχρι που να κλείσει η πλατφόρμα να γραφτούν. Αλλά υπάρχει και ο δεύτερος τρόπος, ο δοκιμασμένος. Να γυρίσετε στις εκλογές και να ψηφίσετε, όπως ξέρετε να το κάνετε και όπως το κάνετε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Και σας ζητώ αυτό να το κάνετε.

 Και με το που θα ξέρουμε την ημερομηνία εκλογών θα βάλουμε μπροστά τις οργανωτικές μας μηχανές, και αυτοί που θα ψηφίσουν από δω θα ψηφίσουν από δω και αυτοί που θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα θα τους βοηθήσουμε να έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα και να κάνουν το καθήκον τους όπως ξέρουν να το κάνουν. Διότι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, εσείς, οι απλοί αγωνιστές της παράταξης είστε αυτοί που δίνετε κάθε φορά τη νίκη στις εκλογές. Εσείς κινητοποιείστε. Και ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να σηκωθείς από τη Γερμανία, από τη Σουτγκάρδη, από το Μόναχο ή από τις Βρυξέλλες να πάρεις ένα αεροπλάνο και να έρθεις να ψηφίσεις, αν δεν επιλέξεις να ψηφίσεις από το εξωτερικό. Αλλά ξέρω ότι το έχετε κάνει και στο παρελθόν και θα το ξανακάνετε, γιατί είναι κρίσιμη αυτή η εκλογή.

Αναφέρθηκε επίσης και στις πρώτες επιστροφές Ελλήνων στην Ελλάδα :

έχουμε τα πρώτα δείγματα αντιστροφής του φαινομένου του brain drain. Έχουμε πολλά νέα παιδιά τα οποία αποφασίζουν μετά από πέντε-δέκα χρόνια ζωής στο εξωτερικό να γυρίσουν στην Ελλάδα, με τις οικογένειές τους. Μόνοι τους, αν δεν έχουν κάνει ακόμα οικογένεια. Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί ξέρουν ότι στην Ελλάδα πια μπορούν να βρουν πολύ καλύτερες δουλειές και γιατί πιστεύουν στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας. Και αυτό για μας είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση, ειδικά ως προς τις σχέσεις μας με τη διασπορά, με τον ελληνισμό ο οποίος ζει εκτός Ελλάδος.
 
Δε μείναμε όμως μόνο εκεί. Κάναμε σημαντικά βήματα και στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα σε μία πολύ ωραία εκδήλωση, την οποία κάναμε στην Αθήνα, για να γιορτάσουμε τα τρία χρόνια από τη δημιουργία του gov.gr. Τώρα το να επικοινωνούμε με το δημόσιο μέσα από το κινητό μας ή μέσα από τον υπολογιστή μας για πολλές βασικές υπηρεσίες μας φαίνεται αυτονόητο. Δεν ήταν όμως αυτονόητο πριν από τρία χρόνια, όταν έπρεπε να στεκόμαστε στις ουρές των ΚΕΠ ή των δημοσίων υπηρεσιών για τις πιο αυτονόητες και τις πιο απλές συναλλαγές με το Ελληνικό Δημόσιο.
 
Κι όμως, σήμερα το gov.gr είναι μια πραγματικότητα και διευκολύνει πρωτίστως εσάς που ζείτε εκτός Ελλάδος και έχετε μεγαλύτερη δυσκολία στο να έρθετε σε επαφή με τις κρατικές υπηρεσίες. Και είναι μια κατάκτηση. Και είναι μια επένδυση -και τονίζω αυτή τη διάσταση γιατί για εμένα έχει πάντα μια ξεχωριστή σημασία- είναι μια επένδυση στις σχέσεις εμπιστοσύνης τις οποίες πρέπει να χτίζει το κράτος με τους πολίτες. Διότι, τελικά, εσείς οι πολίτες θα μας εμπιστευτείτε εάν ξέρετε ότι εμείς που μάς επιφορτίσατε με την κρίσιμη αποστολή να διαχειριζόμαστε τις τύχες της χώρας, πραγματικά σκύβουμε πάνω στα δικά σας προβλήματα και τα αντιμετωπίζουμε με πολλή και σκληρή δουλειά και δίνουμε τελικά λύσεις σε προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Μα θα μου πείτε, τα κάναμε όλα καλά 4 χρόνια; Η απάντηση είναι όχι. Προφανώς και λάθη έγιναν τα οποία είχαμε θάρρος να αναγνωρίσουμε, και δυσκολίες υπήρχαν και στόχους βάλαμε, κάποιους από τους οποίους δεν τους πετύχαμε.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.