Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Ελλάδα: Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών

Η Βουλή αναμένεται να κλείσει τις εργασίες της για τις διακοπές του Πάσχα τη Μεγάλη Τρίτη ή το αργότερα τη Μ. Τετάρτη και πρέπει να διαλυθεί από 30 έως 22 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες. Αυτό σημαίνει ότι το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής αναμένεται να θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο είτε στις 24 Απριλίου είτε στις 28 Απριλίου.  Δυο μέρες μετά τη διάλυση της Βουλής, θα πρέπει να οριστεί υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία. Ετσι προκύπτει το παρακάτω χρονοδιάγραμμα:

31 Μαίου/1η Ιουνίου: Την επομένη των Εθνικών εκλογών θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει εως 9 ημέρες ώστε τη 10η μέρα η ΠτΔ να καλέσει όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Αν διαπιστώσει αδυναμία, τότε δίνει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.

Τι είναι οι διευρυνητικές εντολές: 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δώσει την εντολή σχηματισμού στον αρχηγό του πρώτου κόμματος που επί τρεις ημέρες θα έχει τη δυνατότητα συναντήσεων και διαβουλεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή άλλου ή άλλων κομμάτων.

Εφόσον οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, την εντολή παίρνει ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος και ακολουθείται η ίδια διαδικασία. Εφόσον και τότε δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε η εντολή δίνεται στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Αν και εδώ οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, την 10η ημέρα από την ημερομηνία των εκλογών, δηλαδή στις 31 Μαΐου, η ΠτΔ θα συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Εφόσον δεν επιτευχθεί και τότε συμφωνία, τότε δίνεται εντολή για διεξαγωγή νέων εκλογών, οι οποίες, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου. Η βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα ορκιστεί και την επόμενη ημέρα θα διαλυθεί προκειμένου η χώρα να πάει σε δεύτερη κάλπη, με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα κόμμα μπορεί να μην χρησιμοποιήσει και τις τρείς μέρες των διευρυνητικών εντολών και να επιστρέψει την εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.