Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Γερμανία: Λείπουν 310.000 ειδικοί στην τεχνολογία

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις ειδικών εστιάζονται στον τομέα της ενέργειας.

Η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να αναζητά απεγνωσμένα μαθηματικούς, επιστήμονες υπολογιστών, φυσικούς και ειδικούς στην τεχνολογία: Λείπουν σχεδόν 310.000 ειδικευμένοι εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γερμανικών Επιχειρήσεων (IW),που συνδέεται με την Ένωση των Βιομηχάνων.

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις ειδικών εστιάζονται στον τομέα της ενέργειας, όπου σύμφωνα με την έρευνα, απαιτούνται  άμεσα 88.600 ειδικευμένοι εργαζόμενοι. Λείπουν επίσης 56.600 μηχανολόγοι και 50.600 ειδικοί στην πληροφορική. Ο τομέας των κατασκευών ακολουθεί στην τέταρτη θέση με 40.000 ελλείψεις ειδικών. «Τα επόμενα χρόνια, οι ελλείψεις ειδικών είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς οι εταιρείες έχουν μια αυξανόμενη ανάγκη για εργαζόμενους στον λεγόμενο τομέα MINT, που συνδέεται με την τεχνολογία, τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της ψηφιακής μετάβασης», αναφέρεται στην μελέτη του IW.

Ταυτόχρονα, η δημογραφική αλλαγή οδηγεί πολλούς δοκιμασμένους ειδικούς στη συνταξιοδότηση, ενώ ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών και ο αριθμός των ασκούμενων του τομέα MINT έχει μειωθεί, σύμφωνα με τη μελέτη. «Το χάσμα θα ήταν δραματικά μεγαλύτερο σήμερα εάν δεν είχαν επιτευχθεί οι πρώτες επιτυχίες στην εξασφάλιση ειδικευμένων εργαζομένων μεταξύ των γυναικών, των ηλικιωμένων και  των μεταναστών τα τελευταία 10 χρόνια», δήλωσε ο ειδικός του IW, Αξελ Πλούνεσκε. Το ποσοστό των γυναικών σε αυτά τα επαγγέλματα αυξήθηκε από 13,8% στα τέλη του 2012, σε 16%,πρόσφατα.

Η απασχόληση ατόμων ηλικίας 63 ετών και άνω έχει επίσης αυξηθεί απότομα τα τελευταία 10 χρόνια και έτσι έχει συμβάλει στην εξασφάλιση ειδικευμένων εργαζομένων. «Μεταξύ των αλλοδαπών εργαζομένων, η δυναμική της απασχόλησης είναι ιδιαίτερα υψηλή. Χωρίς την μετανάστευση, θα έλειπαν περίπου 385.700 ειδικοί MINT», λέει ο εκπρόσωπος του IW.

Πηγή: Naftemporiki, IW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.