Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Πως βλέπουν οι Γερμανοί τους εαυτούς τους (έρευνα)

 Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Norstat, οι Γερμανοί βλέπουν τους εαυτούς τους ως γκρινιάρηδες, ζηλιάρηδες και αυταρχικούς. Βασική αιτία της κακής τους διάθεσης θεωρούν ότι είναι η πολιτική κατάσταση και τα προβλήματα, όπως ο πληθωρισμός, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά χρεώνουν τη δυσθυμία τους και στον καιρό. Πιστεύουν μάλιστα ότι την καλύτερη διάθεση στην Ευρώπη έχουν οι Δανοί, οι Ιταλοί και οι Ολλανδοί.

Το 58% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν τη διάθεση τόσο των ιδίων όσο και των συνανθρώπων τους «όχι και τόσο καλή» έως «πολύ κακή», ενώ το 46% εκτιμά ότι μια από τις βασικές αιτίες για τη γκρίνια του είναι «το κυρίαρχο σύστημα αξιών» που περιλαμβάνει «σκληρούς παράγοντες επιτυχίας όπως η διεκδίκηση», οι οποίοι, όπως λένε, «είναι πιο σημαντικοί από ό,τι οι πιο ήπιοι παράγοντες, όπως η καλή συμπεριφορά ή η γοητεία». Το 38% αναγνωρίζει στοιχεία δογματισμού και φθόνου στον χαρακτήρα του, τα οποία, όπως λένε, είναι μάλλον εντονότερα στους Γερμανούς από ό,τι σε άλλους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με το 54% των ερωτηθέντων, οι Δανοί έχουν την καλύτερη διάθεση μεταξύ των Ευρωπαίων, ενώ ακολουθούν οι Ιταλοί (45%) και οι Ολλανδοί (34%).

Η διάθεση των Γερμανών επηρεάζεται αρνητικά κυρίως από προβλήματα όπως ο πληθωρισμός (64%), ο πόλεμος στην Ουκρανία (58%), η πολιτική κατάσταση (45%), η συζήτηση σχετικά με τα φύλα (45%), η κλιματική αλλαγή (42%) οι προσωπικές ατυχίες (39%) και οι καιρικές συνθήκες (32%). Το 36% πιστεύει ότι η ευημερία στη Γερμανία είναι σε φθίνουσα πορεία, αλλά την ίδια στιγμή ένα 35% εκτιμά ότι οι Γερμανοί παραπονούνται υπερβολικά, αν και το επίπεδο ευημερίας τους είναι πολύ υψηλό.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.