Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Ανακοινώσεις Κομμάτων για κλείσιμο 2ου Δημοτικού Σχολείου

Σε ερωτήσεις στον Υπουργό Παιδείας ή ανακοινώσεις προχώρησαν ελληνικά κόμματα της Ελλάδας για το κλείσιμο του 2ου Ελληνικού Σχολείου Μονάχου ,,Πυθαγόρας,

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ενώ είχα προηγηθεί ερωτήσεις στην προηγουμενη Κυβέρνηση από το ΚΚΕ με τελευταία παρέμβαση πριν τις εκλογές από βουλευτή του ΚΚΕ 

Αναλυτικά: 

ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Το υπουργείο Παιδείας κλείνει το 2ο ελληνικό σχολείο «ο Πυθαγόρας» στο Μόναχο με 100 μαθητές»

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε στο κλείσιμο του 2ου Δημοτικού Σχολείου «ο Πυθαγόρας» του Μονάχου, όταν μάλιστα η βιωσιμότητά του εν λόγω σχολείου είναι δεδομένη αφού σε αυτό φοιτούν 100 ελληνόπουλα και παράλληλα υπάρχει και σχετική επιχορήγηση από τη Βαυαρική κυβέρνηση.

Η απόφαση του Υπουργείου προκαλεί προβληματισμό και αγανάκτηση στους γονείς των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο, αλλά και σε όλους τους Έλληνες ομογενείς που ζουν στο Μόναχο, οι οποίοι επανειλημμένα είχαν διαμαρτυρηθεί προς το Υπουργείο, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαυαρίας, που τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια επιχορηγούνται από την Βαυαρική Κυβέρνηση δε χωρά καμιά δικαιολογία για κλείσιμο σχολείων και θα έπρεπε να είναι το τελευταίο μέρος στον κόσμο που θα κλείσουν τα σχολεία του.

Επιπλέον, η ΕΛΜΕ Βαυαρίας καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για το κλείσιμο του 2ου Δημοτικού «Πυθαγόρας» στο Μόναχο. Επιστολή διαμαρτυρίας έχει αποσταλεί και από  το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μονάχου και Περιχώρων «Ο Πλάτων».

Κατά συνέπεια το κλείσιμο του σχολείου αποτελεί μια ανεξήγητη επιλογή του Υπουργείου που προκαλεί πολλά ερωτήματα.

Επειδή, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό ήταν πάντα εθνική υπόθεση με ιδιαίτερη σημασία ιδιαίτερα στη Γερμανία που η ελληνική ομογένεια έχει μεγάλη και ιστορική παρουσία

Επειδή πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά ελληνικά σχολεία στο Μόναχο και το εν λόγω δημοτικό σχολείο εξυπηρετεί τις σχολικές ανάγκες 100 Ελλήνων μαθητών καλύπτοντας μια μεγάλη περιοχή στο Μόναχο.

Επειδή η απόφαση αυτή του Υπουργείου για κλείσιμο 2ου Δημοτικού «Πυθαγόρας» στο Μόναχο δείχνει στην ουσία έλλειψη ενδιαφέροντος και οράματος για τη διατήρηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιοι είναι οι λόγοι που το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αποφάσισε να κλείσει το 2ο Δημοτικό «Πυθαγόρας» στο Μόναχο, το οποίο εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή στο Μόναχο και στο οποίο φοιτούν 100 Έλληνες μαθητές;

2. Γιατί το Υπουργείο δεν έλαβε υπόψη τις επιστολές από  το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μονάχου και Περιχώρων «Ο Πλάτων» και από την ΕΛΜΕ Βαυαρίας που διαμαρτύρονταν και προειδοποιούσαν για το κλείσιμο του 2ου Δημοτικού «Πυθαγόρας» στο Μόναχο, το οποίο εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή στο Μόναχο και στο οποίο φοιτούν 100 Έλληνες μαθητές ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο του σχολείου;

3. Προτίθεστε να ανακαλέσετε την απόφαση σας για το κλείσιμο του 2ου Δημοτικού «Πυθαγόρας» στο Μόναχο και παράλληλα να αναλάβετε τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του το εν λόγω δημοτικό σχολείο, που είναι μεγάλης σημασίας για τη στήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό;

Η ερωτώσα βουλευτής

Τζάκρη Θεοδώρα

ΠΑΣΟΚ

Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό ήταν πάντα υπόθεση εθνική με κυρίαρχη σημασία. Η παρουσία της και η στήριξή της αποτελεί μία πολιτική με ιδιαίτερη βαρύτητα και ταυτόχρονα μία μεγάλη πρόκληση στην σημερινή εποχή.  Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση ιδιαίτερα στη Γερμανία λαμβάνει και ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις, εκεί όπου  η ελληνική κοινότητα έχει μεγάλη και ιστορική παρουσία.

Το κλείσιμο του 2ου Δημοτικού Σχολείου «ο Πυθαγόρας» του Μονάχου – όταν μάλιστα η βιωσιμότητά του είναι δεδομένη με τους πάνω από 100 μαθητές /τριες που εκπαιδεύει – αποτελεί μια ανεξήγητη επιλογή. Μια επιλογή που προκαλεί ερωτήματα, αφού παράλληλα υπάρχει και σχετική επιχορήγηση από τη Βαυαρική κυβέρνηση.  

Θεωρούμε ότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση όχι μόνο δεν πρέπει να συρρικνωθεί, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί. Να λειτουργεί με τέτοιους όρους, ώστε να διασφαλίζει τη γενικότερη παιδεία των μαθητών αλλά και των επιλογών των οικογενειών τους, που επιθυμούν να καλλιεργήσουν το μορφωτικό αγαθό και το πολιτισμικό φορτίο της πατρίδας. Επιπρόσθετα αλλά  με κυρίαρχο πρόσημο, να δρα ως παράγοντας που θα ενισχύει τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας που - και ως μία λιγότερο διαδεδομένη γλώσσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση - αποτελεί και ευρύτερο ευρωπαϊκό στόχο.

Σε μια νέα πραγματικότητα στην οποία διαμορφώνονται συνθήκες πιο ουσιαστικής διασύνδεσης με τον ελληνισμό εκτός συνόρων, σε μια εποχή στην οποία η πρόκληση των καιρών είναι η ενίσχυση του αξιακού φορτίου της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας και η ενίσχυσή της και στο γλωσσικό πεδίο, είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη ως επιλογή και ως πολιτική η συρρίκνωση των δομών εκπαίδευσης εκεί όπου χτυπά πιο δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού.

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ είχε καταθέσει δυο ερωτήσεις (16.03 και 04.05) στην προηγούμενη Κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου ενώ το ζήτημα είχε θέσει σε επιστολή προς τον υπηρεσιακό υπουργό Παιδείας πριν τις εκλογές της 25ης Ιούνη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Όπως έχουν θέσει υπόψη του υπουργείου συλλογικοί φορείς εκπαιδευτικών και γονέων και άλλοι φορείς των Ελλήνων μεταναστών, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου "Πυθαγόρας" απειλείται για άλλη μια χρονιά με εκδίωξη από το κτίριο που μισθώνει το υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια, με πρόφαση την αύξηση ενοικίου, και με συστέγαση σε κτίριο άλλου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο, όμως, βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να σκέφτονται να σταματήσουν τα παιδιά τους από το ελληνικό σχολείο, γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος για μεταφορά και φύλαξη» και ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα επίλυσης του προβλήματος.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη με το κλείσιμο του σχολείου, ανακοινώθηκε στη μέση του καλοκαιριού, παρότι υπήρχε έντονη ανησυχία όλους τους προηγούμενους μήνες, με προφανή στόχευση να αντιμετωπίσουν επιπλέον εμπόδια στη συλλογική τους διεκδίκηση όσοι πλήττονται από την συγκεκριμένη απαράδεκτη απόφαση και σκοπεύουν να την αντιπαλέψουν. Συμπίπτει δε, με την περίοδο που βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που κατέθεσε η ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων, με το οποίο τάχα «κόπτεται» για τους Έλληνες μετανάστες και τους οποίους στην ουσία διώχνει ακόμα πιο μακριά όταν κλείνει ελληνικά σχολεία...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 

«Απαραίτητες οι ενέργειες για αποτροπή οριστικού του κλεισίματος του ιστορικού ελληνικού 2ου Δημοτικού Σχολείου του

Μονάχου της Γερμανίας με την επωνυμία “ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ”»

Κύριε Υπουργέ,

Θα ήθελα να εκφράσω την αγανάκτηση και την έντονη δυσαρέσκειά μου, για το πρόσφατο κλείσιμο   του   ιστορικού   ελληνικού   2ου Δημοτικού    Σχολείου    Μονάχου    “ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ”. Επανειλημμένα,  όπως  έχουμε  πληροφορηθεί,  ο  Σύλλογος  εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Μονάχου είχε κρούσει τον «κώδωνα κινδύνου» προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του  Υπουργείου  σας,  δίχως αποτέλεσμα.  Το  συγκεκριμένο  σχολείο  εξυπηρετούσε  μια  μεγάλη περιοχή του Mονάχου, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε και από τον  σύνδεσμο  Διαδικτύου:  

Τα ως άνω είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο Ελληνισμός της διασποράς είναι αραγκωνισμένος από τις ελληνικές κυβέρνησης. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον να προστατευθεί και να βοηθηθεί η ελληνική ομογένεια, με αποτέλεσμα να μειωθεί με τα χρόνια ο αριθμός   των   Ελληνικών   σχολείων   στο   Μόναχο   και   σε   άλλες   πόλεις   της   Γερμανίας. Χαρακτηριστικό  παράδειγμα  είναι αυτό  του    ελληνικού  σχολείου  στο  Μόναχο  (ιδιόκτητο κτηριακό συγκρότημα), το οποίο, ενώ είχε αρχίσει να φτιάχνεται, λόγω λάθος κυβερνητικών χειρισμών  αλλά  και  γραφειοκρατικών  καθυστερήσεων,  το  2016,  κατέληξε  να  γκρεμιστεί, κατόπιν απόφασης της βαυαρικής    κυβέρνηση,  ύστερα  από  20  χρόνια  διένεξης  μεταξύ  του  Ελληνικού Δημοσίου και του δήμου Μονάχου. Θύμα ήταν ο Ελληνισμός της Γερμανίας και αιτία η διαχρονική ανικανότητα ή αδιαφορία του ελληνικού κράτους. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός   :

Προτίθεσθε  να  λάβετε  τις  απαραίτητες  πρωτοβουλίες  και  να  ενεργήσετε  άμεσα,  ώστε  να αποτραπεί  το  οριστικό  κλείσιμο  του ελληνικού  2ου  Δημοτικού  Σχολείου  του  Μονάχου  της Γερμανίας με την επωνυμία “ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ”;

Ο ερωτών βουλευτής 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.