Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

O Nίκος Ανδρουλάκης για τη ψήφο του απόδημου

Σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής για βιωματική σχέση του ΠΑΣΟΚ με την ομογένεια, από την ίδρυσή του και υπενθύμισε πως οι κυβερνήσεις του ψήφισαν ειδικό αναπτυξιακό νόμο, δημιούργησε δίκτυα της παγκόσμιας ομογένειας και έφερε πραγματική επανάσταση στο θέμα της ελληνόφωνης εκπαίδευσης.

«Το έργο μας λοιπόν αποδεικνύει ότι οι απόψεις μας γι’ αυτά τα θέματα δεν είναι συγκυριακές, αλλά έχουν καθαρά εθνικό και αξιακό χαρακτήρα» ανέφερε, ενώ παρατήρησε: «Δεν πήραμε αποφάσεις με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη των Ελλήνων του εξωτερικού κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για εσάς» σημείωσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και υποστήριξε πως «μεσούσης της προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να μειωθούν έως και να καταργηθούν οι θέσεις βουλευτών επικρατείας από τον απόδημο Ελληνισμό».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης, τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, χωρίς αυτό να εξαρτάται από την οικονομική τους επιφάνεια ή τις ευελιξίες που τους δίνει η εργασία τους. «Απαιτείται και ένα ευρύτερο πλέγμα πολιτικών, κυρίως στην παιδεία και τον πολιτισμό, με αξιοποίηση και των σύγχρονων, ψηφιακών δυνατοτήτων για να διατηρήσουμε άρρηκτους τους δεσμούς των Ελλήνων της διασποράς με τη μητέρα πατρίδα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, κάνοντας εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά ελληνικά σχολεία και οι μαθητές τους στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για σπουδή και βιασύνη χωρίς προεργασία και χωρίς να αναλυθεί τι πήγε καλά και τι όχι κατά την εφαρμογή του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, «η κυβέρνηση επικαλείται τη συναίνεση αλλά την απέρριψε στην πράξη. Ποια συναίνεση απηχεί η διαβούλευση μίας μόλις εβδομάδας; Ποιος ήταν ο ρόλος των αποδήμων στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου; Ανύπαρκτος. Μιλάτε συνεχώς για συναίνεση, ενώ οι καθημερινές σας πρακτικές υπονομεύουν το ευρύτερο πνεύμα συναίνεσης που πρέπει να αποκτήσει το πολιτικό μας σύστημα».

Την κατέκρινε έντονα επειδή, όπως υποστήριξε, «δεν απάντησε τι θα γίνει με την επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων και τα τμήματα στο εξωτερικό. Το ελληνικό κράτος, δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανά την επικράτεια και έχουν το δικαίωμα εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο αποδήμων. Παράλληλα, δεν έχουμε ακούσει κανένα σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το παράδοξο, κάποιος απόδημος από την Λατινική Αμερική να πρέπει να ταξιδέψει…στο Xιούστον για να ψηφίσει. Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάστηκαν στην Ασία, δίπλα μας, ακόμα και στα Βαλκάνια, όπου το μοναδικό εκλογικό τμήμα ήταν στη Σόφια».

Παρ όλα αυτά κατέστησε σαφές ότι «παρά τις εύλογες ανησυχίες μας επιδεικνύουμε πνεύμα συναίνεσης, με τη σκέψη στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και που με την επιστημονική, επαγγελματική και καθημερινή κοινωνική δράση τους μάς κάνουν υπερήφανους. Με τη σκέψη στα Ελληνόπουλα που έφυγαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αναζητώντας ευκαιρίες για μία καλύτερη ζωή. Για εμάς σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα. Τίποτα όμως δεν τελειώνει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας του εξωτερικού να νιώθουν την πατρίδα στο πλευρό τους. Ο Ελληνισμός μεγαλούργησε όταν διατήρησε άσβεστη την εξωστρέφεια του και το οικουμενικό πνεύμα των αξιών του. Αυτό το πνεύμα έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.