Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

«Nέο κόμμα για τους μουσουλμάνους στην Γερμανία»

«Το DAVA θέλει να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές. Τα ηγετικά στελέχη του είναι γνωστά από τους μεγάλους ισλαμικούς συλλόγους. Οι επικριτές θεωρούν ότι πίσω από το κόμμα βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan.»

Το άρθρο του Reinhard Bingener στην  Frankfurter Allgemeine Zeitung σχετικά με το νεοϊδρυθέν κόμμα DAVA (Δημοκρατική Συμμαχία για την Πολυμορφία και την Αφύπνιση), που θεωρείται παρακλάδι του τουρκικού ΑΚΡ στη Γερμανία, αναφέρει ότι το κόμμα προτίθεται να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, διακηρύσσοντας ότι βασικός του στόχος είναι να εκπροσωπήσει κυρίως τα συμφέροντα των μουσουλμάνων, και μάλιστα σε ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται ότι οι άνθρωποι με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη Γερμανία συχνά δεν γίνονται δεκτοί ως ισάξιοι πολίτες. Αυτή την ανισότητα σκοπεύει να κατονομάσει «με απόλυτη σαφήνεια» το κόμμα και να εργαστεί κατά του «αντιμουσουλμανικού ρατσισμού», ενώ στόχος είναι, επιπλέον, μια «ρεαλιστική και απαλλαγμένη από ιδεολογίες μεταναστευτική πολιτική», που να λαμβάνει υπόψη της την έλλειψη εργατικού δυναμικού, σημειώνει χαρακτηριστικά το DAVA στην ανακοίνωσή του.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι τρεις υποψήφιοι που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του κόμματος, είναι γνωστοί εδώ και χρόνια από την τουρκική-θρησκευτική σκηνή: ο δικηγόρος Fatih Zingal και οι ιατροί Ali Ihsan Ünlü και Mustafa Yoldaş. Ο Ünlü μάλιστα, σύμφωνα με τη FAZ, είναι παλαιό στέλεχος της DITIB, της Τουρκικής-Ισλαμικής Ένωσης της Υπηρεσίας για τη Θρησκεία, και δηλώνει ότι οι συζητήσεις για την ίδρυση του νέου κόμματος ήταν σε εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω του ότι στα υπάρχοντα κόμματα μέχρι στιγμής οι μουσουλμάνοι πολίτες με μεταναστευτικό υπόβαθρο, οι οποίοι, όπως εκτιμά ο ίδιος, αριθμούν πλέον περίπου επτά εκατομμύρια, δεν εκπροσωπούνται επαρκώς ούτε από άποψη περιεχομένου ούτε από την άποψη της στελέχωσης. «Σε κάθε περίπτωση», λέει ο Ünlü, το νέο δίκαιο ιθαγένειας στη Γερμανία αυξάνει τις πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας, ενώ επισημαίνει ότι το DAVA είναι ένα κεντρώο κόμμα, «ένα γερμανικό κόμμα, που ιδρύθηκε από Γερμανούς» και χρηματοδοτείται από «μέλη και δωρεές από τη Γερμανία».

Ωστόσο ο Eren Güvercin από την οργάνωση «Φιλελεύθερη Πολυμορφία» που πρόσκειται στο FDP, θεωρεί ότι μέσω του DAVA η Άγκυρα προσδοκά ότι θα έχει μεγαλύτερη επιρροή και κυρίως ο Πρόεδρος Erdogan επιδιώκει να καταστεί ένα τέτοιο κόμμα αναγνωρίσιμος παίκτης στη Γερμανία. Ο Güvercin εκτιμά ότι ακόμα και αν το νέο κόμμα κερδίσει ελάχιστες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, θα συνιστά μεγάλη επιτυχία για τον Erdogan, ενώ προσθέτει ότι το DAVA για τον προεκλογικό του αγώνα θα αξιοποιήσει τις υποδομές της DITIB, ή ακόμα και τα τζαμιά που υπάγονται στην Ισλαμική Κοινότητα Millî Görüş (IGMG), μια και αυτή ακολουθεί επίσης τη γραμμή του ΑΚΡ.

Περαιτέρω αναφέρεται ότι ο έτερος υποψήφιος του κόμματος, Fatih Zingal, ήταν στέλεχος του SPD, κατόπιν όμως ανέλαβε εκπρόσωπος της οργάνωσης «Ένωση Διεθνών Δημοκρατών» (UID), που πρόσκειται στο ΑΚΡ, ενώ ο τρίτος στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων, ο γιατρός Yoldaş, είναι γνωστός στις Αρχές λόγω της «υποστήριξής τους προς τη Χαμάς και τις οργανώσεις που πρόσκεινται σε αυτή» και παλαιότερα ήταν επικεφαλής της «Διεθνούς Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Αρωγής» (ΙΗΗ) που απαγορεύτηκε το 2010. Τέλος, σύμφωνα με παρατηρητές, μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η σχέση του κόμματος DAVA με τις μεγάλες ισλαμικές ομοσπονδίες, ενώ σημειώνεται ότι το ακρωνύμιο DAVA εκτός από τα αρχικά της γερμανικής ονομασίας «Δημοκρατική Συμμαχία για την Πολυμορφία και την Αφύπνιση», στα αραβικά μεταφράζεται ως «Δική μας Υπόθεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.