Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

5.000 καταστήματα είναι πιθανό να κλείσουν οριστικά το 2024

Η ένωση λιανικού εμπορίου HDE αναμένει και φέτος κλείσιμο καταστημάτων σε μεγάλη κλίμακα. Συνολικά 5.000 καταστήματα είναι πιθανό να κλείσουν οριστικά, σύμφωνα με τη γερμανική ένωση λιανικού εμπορίου (HDE). 

Αυτό σημαίνει ότι από το 2020 έως το τέλος του έτους είναι πιθανό να κλείσουν 46.000 καταστήματα . "Αυτά είναι άσχημα νέα για τον τομέα του λιανικού εμπορίου, αλλά κυρίως για τα κέντρα των πόλεων", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της HDE Stefan Genth. "Για πολλούς ανθρώπους, ο κύριος λόγος για να επισκεφθούν ένα κέντρο πόλης είναι να ψωνίσουν. Εάν τα καταστήματα εξαφανιστούν, ολόκληρο το κέντρο της πόλης υποφέρει".

Η οικονομική ύφεση και ο υψηλός πληθωρισμός επιβαρύνουν επί του παρόντος τον κλάδο. Σύμφωνα με την HDE, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν πέρυσι μόνο χάρη στις αυξήσεις των τιμών, και συγκεκριμένα κατά 2,9% σε σχεδόν  650 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, συρρικνώθηκαν κατά 3,4 %. Το τρέχον έτος αναμένεται να είναι κάπως καλύτερο: Οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5 % , που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 1% σε πραγματικούς όρους. Η ένωση του κλάδου ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για την καταπολέμηση της μείωσης των πωλήσεων. Όλοι οι τοπικοί φορείς από το λιανικό εμπόριο, τις τοπικές αρχές, την εστίαση και τον πολιτισμό πρέπει να συνεργαστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.