Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Γερμανία: Πολλές δουλειές δεν λειτουργούν χωρίς μετανάστες

Σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς, η γερμανική αγορά εργασίας λειτουργεί εδώ και χρόνια μόνο χάρη στους μετανάστες, όπως απορρέει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Με βάση τα στοιχεία για το 2022, υπάρχουν κλάδοι όπου οι εργαζόμενοι με μεταναστευτικό υπόβαθρο αποτελούν την πλειοψηφία, όπως στον τομέα της καθαριότητας (60%), ενώ στον κλάδο της εστίασης είναι το 46%.

Συνολικά, το 25% όλων των εργαζομένων ηλικίας 15 έως 64 ετών είχαν ιστορικό μετανάστευσης. Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιό τους στο εργατικό δυναμικό της Γερμανίας είναι περίπου το 28% του πληθυσμού τους.

Στον τομέα των μεταφορών και των logistics, οι μετανάστες είναι το 38% και στις κατασκευές το 36%, πάνω δηλαδή, από το μέσο όρο.

Το 27% επίσης των γιατρών και των νοσηλευτών έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Από την άλλη πλευρά, είναι σχετικά σπάνιο να βρεθούν υπάλληλοι με μεταναστευτικό υπόβαθρο στην αστυνομία ή στο δικαστικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις αρχές, άτομα με ιστορικό μετανάστευσης είναι όσοι έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία από το 1950 ή του οποίου και οι δύο γονείς του έχουν μεταναστεύσει από το 1950.

Δημογραφική αλλαγή

Η Γερμανία υφίσταται δημογραφική αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των νεότερων ατόμων μειώνεται και ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται. Η χώρα επομένως εξαρτάται από τη μετανάστευση ειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει επίσης την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων ως βασικό κίνδυνο για τη Γερμανία ως επιχειρηματικό κέντρο και θέλει να λάβει μέτρα, όπως  για παράδειγμα με κανονισμούς που αποσκοπούν στην προσέλκυση περισσότερων πολιτών εκτός ΕΕ στην αγορά εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.