Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Ελλάδα : Eχει τα πιο «γηρασμένα» ΙΧ στην Ευρώπη

Ο στόλος οχημάτων στην Ευρώπη γερνάει και η μέση ηλικία ενός αυτοκινήτου είναι επί του παρόντος τα 12 έτη και τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Μεταξύ των 28 μελών της ΕΕ, της Μεγάλης Βρετανίας και των μελών της EFTA (European Free Trade Association), η Ελλάδα έχει τον παλαιότερο στόλο οχημάτων με αυτοκίνητα που είναι κατά μέσο όρο ηλικίας 17 ετών και τριών μηνών. Μετά την Ελλάδα, η Εσθονία έχει τον παλαιότερο στόλο οχημάτων με μέση ηλικία αυτοκινήτου τα 16,5 χρόνια.

Ακολουθεί η Τσεχία με 15 χρόνια και εννέα μήνες, η Λετονία με 15 χρόνια και δύο μήνες και η Πολωνία με 14 χρόνια και εννέα μήνες. Η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ, η Γερμανία, έχει μέση ηλικία αυτοκινήτου ακριβώς 10 χρόνια.

Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι έως και 21 χώρες έχουν μέση ηλικία αυτοκινήτου άνω των 10 ετών.

Το Λουξεμβούργο έχει τον νεότερο στόλο , με μέση ηλικία αυτοκινήτου αυτή των επτά ετών και έξι μηνών, και η Αυστρία και η Δανία με οκτώ χρόνια και εννέα μήνες.

Εκτός Ε.Ε., η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της BIHAMK, η μέση ηλικία των αυτοκινήτων είναι 19 έτη, το 60% του στόλου οχημάτων είναι άνω των 13 ετών, ενώ σχεδόν το 20% των οχημάτων είναι άνω των 26 ετών, γράφει το Nezavisne Novine.

Τα επιβατικά αυτοκίνητα είναι πλέον κατά μέσο όρο 12 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα φορτηγά 12 ετών, τα φορτηγά 14,2 και τα λεωφορεία 12,7 χρόνια.

Η αναφορά της ACEA τονίζει: «Τα αυτοκίνητα της ΕΕ είναι πλέον κατά μέσο όρο 12 ετών. Η Ελλάδα και η Εσθονία διαθέτουν τους παλαιότερους στόλους αυτοκινήτων, με οχήματα 17 ετών. Τα νεότερα επιβατικά αυτοκίνητα βρίσκονται στο Λουξεμβούργο (7,6 χρόνια).

Η μέση ηλικία των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στην ΕΕ είναι τα 12 έτη. Από τις τέσσερις μεγάλες αγορές της ΕΕ, η Ιταλία έχει τον παλαιότερο στόλο φορτηγών (14 χρόνια), ακολουθούμενη από την Ισπανία (13,6 χρόνια).

Τα φορτηγά είναι κατά μέσο όρο ηλικίας 14,2 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με μέσο όρο ηλικίας τα 22,7 έτη, η Ελλάδα έχει τον παλαιότερο στόλο φορτηγών, ενώ τα νεότερα βρίσκονται στην Αυστρία (6,6 έτη) και στη Δανία (7,5 έτη).

Τα λεωφορεία στους δρόμους της ΕΕ είναι κατά μέσο όρο 12,7 ετών. Με ηλικία άνω των 20 ετών, τα ρουμανικά λεωφορεία είναι τα παλαιότερα στην περιοχή. Μόνο οκτώ χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτουν στόλο λεωφορείων ηλικίας μικρότερης των 10 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.