Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

H θέση της Αθήνας στις 100 καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις

Ποια ευρωπαϊκή πόλη κατέκτησε την πρώτη θέση


Στην 50η θέση των κορυφαίων ευρωπαϊκών πόλεων βρίσκεται η Αθήνα, σύμφωνα με την κατάταξη του Resonance.

Ειδικότερα, το Resonance ανέδειξε τις 100 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό βασικών στατιστικών στοιχείων και ποιοτικών αξιολογήσεων και συστάσεων από ντόπιους και επισκέπτες σε ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Tripadvisor, το Google, το Facebook και το Instagram.

Ενώ πολλοί παράγοντες διαμορφώνουν την αντίληψή μας για τις πόλεις ως επιθυμητούς τόπους διαμονής, εργασίας ή επίσκεψης, οι κατατάξεις των καλύτερων πόλεων επικεντρώνονται σε παράγοντες που επιδεικνύουν μέτριες έως ισχυρές συσχετίσεις με τις επιδόσεις των πόλεων όσον αφορά την προσέλκυση ταλέντων, επισκεπτών και επιχειρήσεων, βάσει της εκτεταμένης ανάλυσης ενός ευρέος φάσματος πηγών δεδομένων. Ενώ παράγοντες όπως ο χρόνος μετακίνησης προς την εργασία, η εγκληματικότητα ή τα δημόσια σχολεία διαμορφώνουν όντως την αντίληψή μας για τις πόλεις όταν πρόκειται να επιλέξουμε μια γειτονιά, η έρευνα του Resonance δείχνει ότι έχουν μικρή έως καμία σχέση με τις επιδόσεις μιας αστικής περιοχής συνολικά όσον αφορά την προσέλκυση ταλέντων, τουρισμού ή επενδύσεων – τουλάχιστον όχι βραχυπρόθεσμα.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις «επιδόσεις» των πόλεων
Όπως σημειώνει το Resonance πρόκειται για ένα μείγμα που κυμαίνεται από τον αριθμό των εταιρειών του Global Fortune 500 και την ευκολία σύνδεσης με τα αεροδρόμια έως τον αριθμό των εμπειριών νυχτερινής ζωής και υπαίθριας αναψυχής και τον όγκο των check-ins στο Facebook και των αναφορών στο Instagram.

Ωστόσο, οι παράγοντες αυτοί μπορεί να αλλάξουν και να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου. Γι’ αυτό ενημερώνεται η μεθοδολογία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι προστέθηκαν παράγοντες όπως το μέσο ενοίκιο και οι χώροι πρασίνου.

Σημειώνεται ότι από την κατάταξη του Resonance παραλείπονται οι ρωσικές πόλεις, από το 2022 κι έπειτα.

To Resonance συνδυάζει βασικά στατιστικά στοιχεία από περισσότερες από 180 ευρωπαϊκές πόλεις και αξιολογήσεις και κριτικές που δημιουργούνται από τους χρήστες. Τα δεδομένα αυτά ερμηνεύονται μέσα υπό το πρίσμα τριών παραγόντων: ζωτικότητα, ελκυστικότητα, ευημερία.

Η κατάταξη

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Λονδίνο για δεύτερη συνεχή χρονιά, κυριαρχώντας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Η πόλη βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των φοιτητών, των ξένων επενδυτών και των τουριστών. Σημειώνεται ότι το Λονδίνο βρέθηκε στην κορυφή και των τριών δεικτών του Resonance.

Το αεροδρόμιο Heathrow ανέφερε τα υψηλότερα στοιχεία κίνησης του Σεπτεμβρίου όλων των εποχών το 2023, με την πόλη του Λονδίνου αλλά και την Tower Bridge να υποδέχονται περισσότερους από 7 εκατομμύρια επισκέπτες, σε σύγκριση με 6,8 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2019.

Στην δεύτερη θέση ακολουθεί το Παρίσι, το οποίο δεν θα αφήσει καμία άλλη πόλη φέτος το καλοκαίρι να προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή, λόγω των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Και με μισή δεκαετία και επενδύσεις δισεκατομμυρίων για την προετοιμασία των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του φετινού καλοκαιριού, το Παρίσι έχει ενσωματώσει την πεζοπορία, την ποδηλασία και την υπαίθρια διαβίωση όπως καμία άλλη πόλη στον πλανήτη.

Ένα απίστευτο 70% των Παριζιάνων δεν έχουν αυτοκίνητο, και αναφέρουν καλύτερη ποιότητα αέρα. Ένα απαράμιλλο αστικό τοπίο είναι όλο και πιο προσβάσιμο με τα πόδια και το ποδήλατο.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Βερολίνο, μια πόλη που τα απομεινάρια μιας «εύθραυστης» ιστορίας, σημειώνει το Resonance, αναμειγνύονται με το παρόν.

Στην κατάταξη ακολουθούν πόλεις όπως η Ρώμη, η Μαδρίτη, η Πράγα, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ κ.α.

Η Αθήνα συμπληρώνει την 50άδα

Ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού ηλικίας 2.500 ετών, η Αθήνα γνωρίζει την προσαρμοστικότητα. Το Resonance γράφει ότι η ελληνική πρωτεύουσα είναι αφοσιωμένη στην αναπλήρωση του χαμένου χρόνου με φιλόδοξες πολεοδομικές κατασκευές που εκτείνονται από νέες γραμμές του μετρό που συνδέουν όμορφες γειτονιές προορισμού όπως τα Εξάρχεια (η κεντρική πλατεία των οποίων θεωρείται τοπικά η καρδιά αυτής της μεγάλης πόλης) μέχρι την επαναλειτουργία μεγαλοπρεπών κτιρίων ως πολιτιστικών κόμβων. Επισημαίνεται ότι η Αθήνα βρίσκεται στη, 18η θέση όσον αφορά τα μουσεία. Δυστυχώς, καμία άλλη ελληνική πόλη δεν βρίσκεται στην 100άδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.