Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

«Προειδοποίηση του Καγκελαρίου προς το Ιράν»

DIE WELT: «Ο Scholz (SPD) θεωρεί ότι η επίθεση στο Ισραήλ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ‘με κανέναν τρόπο’ και δηλώνει ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει μια περαιτέρω κλιμάκωση. Στην Bundestag εντείνονται οι φωνές για καταπολέμηση της επιρροής του ιρανικού καθεστώτος στη Γερμανία.»Το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της Welt, που υπογράφει η Hannelore Crolly, αναφέρει ότι τόσο ο Καγκελάριος Olaf Scholz όσο και ο Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και συγχρόνως ζήτησαν να υπάρξει αποκλιμάκωση και σύνεση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή το πρωί ο Γερμανός Πρόεδρος με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Izchak Herzog, τον διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη της Γερμανίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αποτραπεί μια ευρύτερη κλιμάκωση στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Olaf Scholz, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, έκανε λόγο για «άσχημη κλιμάκωση», που «με κανέναν τρόπο» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και κατανοητή. Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί, υπογράμμισε ο Καγκελάριος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «μπορούμε μόνο να προειδοποιήσουμε τους πάντες, ιδίως το Ιράν, να μην συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο». «Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση», σημείωσε ο Scholz, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα συνομιλεί για το θέμα με την Υπουργό Εξωτερικών, Baerbock, τον Υπουργό Άμυνας, Pistorius και την Υπουργό Εσωτερικών, Faeser.

Μάλιστα ο Γερμανός Καγκελάριος συμμετείχε και στην τηλεδιάσκεψη των χωρών-μελών της ομάδας G7, αλλάζοντας για αυτόν τον λόγο το πρόγραμμά του στην πόλη Chongqing, ενώ σήμερα θα επισκεφτεί τη Σαγκάη και αύριο το Πεκίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping και τον Πρωθυπουργό Li Qiang. Ο εκπρόσωπος του SPD για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Nils Schmid, δήλωσε στη Welt ότι είναι καλό το ότι ο Καγκελάριος βρίσκεται στην Κίνα και μπορεί να φέρει την κινεζική ηγεσία προ των ευθυνών της σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ έκανε λόγο για πρωτόγνωρη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και για τεράστιο κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να «βάλει στη θέση του» το καθεστώς της Τεχεράνης, είπε χαρακτηριστικά ο Schmid, ενώ και ο Ulrich Lechte από το FDP, εξέφρασε φόβους για έναν περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, σχολιάζοντας μάλιστα ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την αναζωπύρωση της διένεξης στη Μέση Ανατολή και το άλυτο ζήτημα κυριαρχίας στον Ειρηνικό, δεν είναι πλέον αδιανόητος ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, για αυτό και πρωτεύων στόχος όλων των εμπλεκομένων πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση, η διπλωματία, η λογική και η ψυχραιμία. Η Γερμανία βρίσκεται ξεκάθαρα στο πλευρό του Ισραήλ, «και αυτό όχι μόνο από την σκοπιά της πολιτικής και της διπλωματίας, αλλά στην ανάγκη και στρατιωτικά».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από το Ιράν, κλήθηκε ο Γερμανός Πρέσβης, όπως και οι Πρέσβεις της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, λόγω των «ανεύθυνων θέσεων» των τριών χωρών σε ό,τι αφορά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης CDU/CSU για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Jürgen Hardt (CDU), ζήτησε να περιληφθούν οι Φρουροί της Επανάστασης στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων και να επιβληθούν κυρώσεις σε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό του Ιράν. Επιπλέον, ζήτησε να κλείσει άμεσα το Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου (ΙZH), που σύμφωνα με την Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος αποτελεί σημαντικό κέντρο προπαγάνδας του Ιράν στη Γερμανία. Ο Hardt μιλώντας στη Welt άσκησε δριμεία κριτική στο γεγονός ότι η υπόθεση εξετάζεται εδώ και έναν χρόνο και δεν έχει επέλθει η παύση λειτουργίας του. Ομοίως και ο Konstantin von Notz από το κόμμα των Πρασίνων δήλωσε ότι αναμένει να αξιοποιηθούν πλήρως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του το κράτος δικαίου, ώστε «να απαγορευτεί επιτέλους το IZH» και να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.