Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

ARD: «Η πίεση στον Scholz αυξάνεται»

«Ο Γάλλος Πρόεδρος προκηρύσσει πρόωρες εκλογές – και στη Γερμανία ακούγονται φωνές που ζητούν το ίδιο από τον Καγκελάριο. Ο Scholz τοποθετήθηκε για πρώτη φορά ως προς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.»

«Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν κακό και για τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού», δήλωσε χθες ο Καγκελάριος, Olaf Scholz, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Χιλής, Gabriel Boric, στο Βερολίνο. «Κανείς δεν θα πρέπει να επιστρέψει απλά στην καθημερινότητα. Συγχρόνως όμως θα πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο για όλους, να καταβάλουμε προσπάθεια και να ανταποκριθούμε στο έργο που έχουμε μπροστά μας», δήλωσε ο Olaf Scholz, σε μια πρώτη αντίδραση στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη Γερμανία, με τον δημοσιογράφο του ARD να σχολιάζει ότι οι δηλώσεις Scholz αποτελούν παραίνεση προς τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, SPD, Πρασίνους και FDP, να εργαστούν έχοντας κατά νου τους ψηφοφόρους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2025. Καθίσταται σαφές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι ο Καγκελάριος δεν προτίθεται να προκαλέσει τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό και ότι δεν ανέχεται κριτική σαν αυτή που διατύπωσε χθες ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής του CSU, Markus Söder, ο οποίος τόνισε ότι η εύλογη συνέπεια του αποτελέσματος των ευρωεκλογών είναι οι «πρόωρες εκλογές, η ψήφος εμπιστοσύνης, και στο τέλος η παραίτηση».

Ο επικεφαλής του FDP, Christinan Lindner, μιλώντας στην εκπομπή „Brennpunkt“ του ARD, υπογράμμισε ότι «έχουμε μια κοινή κυβερνητική εντολή και δεν θα κατευθύνουμε τη χώρα μας τόσο εύκολα σε μια απρόβλεπτη και χαοτική κατάσταση. Αν θέλει κάποιος να διαμορφώσει τη χώρα, πρέπει να το κάνει με σοβαρότητα». Ως επικεφαλής του κυβερνητικού εταίρου που κατέγραψε τις λιγότερες απώλειες ψήφων στις ευρωεκλογές, ο Lindner υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει τάξη και έλεγχος σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, αλλά και να γίνει η Γερμανία και πάλι επιτυχημένη οικονομικά, επαναλαμβάνοντας βέβαια ότι πρέπει να διατηρηθεί το φρένο του χρέους και ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.

Από την πλευρά της, η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ricarda Lang, ζήτησε να σταματήσει η αέναη διένεξη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και εστίασε στη σημασία που έχει ένα ισχυρό κόμμα των Πρασίνων για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, με τον δημοσιογράφο να επισημαίνει ότι το επόμενο διάστημα οι διαβουλεύσεις για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2025 θα εξελιχθούν σε δοκιμασία για την κυβέρνηση συνασπισμού, που πρέπει να αποδείξει αν μπορεί να καταλήξει σε συμβιβασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.