Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Γερμανία: Κατώτατος μισθός δεν έχει την ίδια "αξία" σ όλες τις περιοχές

Ο νόμιμος κατώτατος μισθός στη Γερμανία θεσπίστηκε το 2015 για να καθορίσει ένα κατώτατο όριο για την αμοιβή της εργασίας. Αρχικά ήταν 8,50 ευρώ την ώρα, κάτι που δεν επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των οικονομολόγων ότι θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Ο κατώτατος μισθός πρέπει να προσαρμόζεται τακτικά για να ανταποκρίνεται στο κόστος ζωής. Μια επιτροπή συμβουλεύεται κάθε δύο χρόνια για το αν πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

Ο νόμιμος κατώτατος μισθός στη Γερμανία θεσπίστηκε το 2015 για να καθορίσει ένα κατώτατο όριο για την αμοιβή της εργασίας.

Αυτή τη στιγμή συζητείται μια αύξηση στα 15 ευρώ, κάτι που υποστηρίζεται από τον καγκελάριο Σολτς και τα συνδικάτα, αλλά επικρίνεται από την οικονομία και το FDP. Η ΕΕ συνιστά έναν κατώτατο μισθό στο 60% του μέσου εισοδήματος, που θα ήταν περίπου 14 ευρώ.

Η τελευταία αύξηση στα 12,41 ευρώ επηρέασε κυρίως άτομα με μερική απασχόληση, με περιφερειακές διαφορές στη Βαυαρία. Ενώ σε περιοχές με υψηλό κόστος ζωής, όπως το Μόναχο, θα ήταν απαραίτητος ένας υψηλότερος κατώτατος μισθός για να επιτευχθεί η ίδια αγοραστική δύναμη, σε αγροτικές περιοχές θα μπορούσαν να επαρκούν χαμηλότεροι κατώτατοι μισθοί.

Σύμφωνα με την έκθεση του IAB από το 2022, είναι κυρίως οι αγροτικές περιοχές με ασθενέστερες υποδομές όπου το επίπεδο των μισθών είναι χαμηλότερο – αλλά και το κόστος ζωής είναι επίσης χαμηλότερο. Στη βορειοανατολική Βαυαρία, για παράδειγμα, ένας κατώτατος μισθός από 11 έως 11,50 ευρώ θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε αγοραστική δύναμη 12 ευρώ. Κατά συνέπεια, ένα μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων επηρεάστηκε από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12,41 ευρώ στις αρχές του έτους.

Βλέποντας τη Βαυαρία συνολικά, η ιδέα ενός ενιαίου, δίκαιου κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο δεν λειτουργεί πλήρως αυτήν τη στιγμή. 

Συχνά αναφέρεται σε σχέση με τον κατώτατο μισθό ότι τουλάχιστον ένα άτομο που εργάζεται με πλήρη απασχόληση θα πρέπει να μπορεί να ζει από την εργασία του. Ωστόσο, ένας ενιαίος κατώτατος μισθός δεν εγγυάται ότι αυτό ισχύει και σε περιοχές με υψηλό κόστος ζωής.

Η επερχόμενη αύξηση στα 12,82 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2025 θα επηρεάσει μόνο ένα μικρό μέρος των εργαζομένων στη Βαυαρία και συζητείται αν ένας περιφερειακός κατώτατος μισθός θα ήταν πιο λογικός. Ωστόσο, συνεχίζεται η προσπάθεια για μια εθνική, ενιαία λύση.

Πηγή: BR24 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.