Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Merz: Να σταματήσει η εισροή Σύρων και Αφγανών. Ο Spahn θέλει κλείσιμο συνόρων

«Ο Merz απαιτεί να σταματήσει η εισροή Σύρων και Αφγανών, ο Spahn θέλει κλείσιμο συνόρων»

                                                                      Foto: Tobias Koch

Στον απόηχο της δολοφονικής επίθεση στην πόλη Solingen, το άρθρο του Sebastian Beug, αναφέρεται σε αντιδράσεις Γερμανών πολιτικών, κυρίως του Προέδρου του CDU, Friedrich Merz.  Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι η φράση ‘Φτάνει πιά!’ του F. Merz είναι η πιο ξεκάθαρη πολιτική δήλωση για την επίθεση με μαχαίρι στο Solingen.

Σε επιστολή του, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην ιστοσελίδα του κόμματος, ο F. Merz καταδικάζει απερίφραστα τη μεταναστευτική πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού και ζητά από τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz (SPD) να αποτρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις για τον γερμανικό λαό. «Το περιστατικό είναι συνέχεια μιας σειράς επιθέσεων με μαχαίρι, θύματα των οποίων έχουν πέσει πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία τους τελευταίους μήνες», γράφει ο Merz, σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι τα μαχαίρια, αλλά οι άνθρωποι, που κυκλοφορούν με αυτά». Κατά την άποψή του, πρόκειται στην πλειονότητά τους για πρόσφυγες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις υποβόσκουν ισλαμιστικά κίνητρα. 

Στην επιστολή του ο Merz καλεί τον Γερμανό Καγκελάριο να αναζητήσει κοινές λύσεις με το κόμμα του CDU για την αντιμετώπιση του ζητήματος. «Σας καλώ να προβούμε από κοινού και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις σε αποφάσεις, οι οποίες θα προσανατολίζονται αυστηρά στην αποτροπή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα μας, όπως αυτής της προηγούμενης Παρασκευής» γράφει ο Merz απευθυνόμενος στον Καγκελάριο, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα αποτροπής των επιθέσεων πρέπει να περιλαμβάνουν απελάσεις προς τη Συρία και το Αφγανιστάν, καθώς και απαγόρευση υποδοχής προσφύγων από αυτές τις χώρες.

Περαιτέρω ο Merz προτείνει την μονιμοποίηση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων και την εκ νέου εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο ο αιτών άσυλο εντός της ΕΕ πρέπει να υποβάλει την αίτησή του στη χώρα, στην οποία αφίχθη αρχικά. Ως προς τους ποινικούς παραβάτες, που έχουν υποχρέωση να εγκαταλείψουν τη χώρα, ο Merz προτείνει την επ’ αόριστον κράτηση. Ο επικεφαλής του CDU καλεί, επίσης, τον Ο. Scholz να παραδειγματιστεί από την Δανία, ως προς την εφαρμογή εντός του SPD μιας περιοριστικής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας ότι «η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στην Δανία εφαρμόζει μια τέτοια πολιτική για αλλοδαπούς εδώ και χρόνια με μεγάλη επιτυχία, εξασφαλίζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο ότι οι εξτρεμιστές δεν παίζουν κανέναν ρόλο στη Δανία». Τέλος, αναφέρει ότι σε περίπτωση που οι Πράσινοι ή το FPD θέσουν προσκόμματα σε αυτή την εξέλιξη, ο Scholz θα πρέπει να κάνει χρήση της αρμοδιότητάς του να παρέχει κατευθυντήριες γραμμές και να απελευθερώσει τις ψηφίσεις νόμων στην Βουλή.

Ωστόσο και άλλοι πολιτικοί της Ένωσης άσκησαν με δηλώσεις τους κριτική στην κυβέρνηση: Ο Πρόεδρος του CSU Markus Söder ζήτησε τη διενέργεια τυχαίων αστυνομικών ελέγχων, ακόμη και σε πεζόδρομους, ενώ απαίτησε την απέλαση ακόμη και προς τη Συρία και το Αφγανιστάν, όσων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Hendrik Wüst (CDU) ζήτησε την έρευνα εντός των διοικητικών αρχών, σημειώνοντας ότι προκύπτει μια σειρά από ερωτήματα, καθώς εμπλέκονται διάφορες αρχές και πρέπει να διαλευκανθεί εάν σε κάποιο σημείο κάτι έχει πάει στραβά. Δήλωσε επίσης ότι θεωρεί σωστή την πρόταση του Merz για μια γενική παύση υποδοχής προσφύγων από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Τέλος, ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης J. Spahn πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας το κλείσιμο των συνόρων προς αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.

Πηγή: DIE WELT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.