Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί οι νέοι ψήφισαν AfD :

Η εκλογική επιτυχία του AfD ήταν αναμενόμενη. Ωστόσο, η εκλογική συμπεριφορά των νέων ψηφοφόρων προκαλεί έκπληξη. Σύμφωνα με τη μελέτη για τη νεολαία του Ινστιτούτου Έρευνας Γενεών (Jugendstudie des Instituts für Generationenforschung), το 31% των 18-24 ετών στη Σαξονία και το 38% των 18-24 ετών στη Θουριγγία ψήφισαν το AfD.

Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξε και η ερευνητική ομάδα Wahlen που ανέθεσε το ZDF. Οι νέοι ψηφοφόροι είναι επομένως σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για την επιτυχία του κόμματος. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν την τάση να ψηφίζουν αριστερά κόμματα όπως οι Πράσινοι. 

Από πού προέρχεται η αλλαγή στάσης;

Ο ερευνητής γενεών Rüdiger Maas εξέτασε τις απόψεις των νέων ψηφοφόρων της μελέτης του Ινστιτούτου Έρευνας Γενεών και δίνει τη δική του εξήγηση:

οΟι νέοι ψηφοφόροι δεν πιστεύουν στη θεωρίααριστερά-δεξιά. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν γι' αυτούς ακροδεξιά κόμματα». Για τους νέους ψηφοφόρους, το AfD είναι επομένως ένα κόμμα όπως όλα τα άλλα.

Πολλοί ψηφοφόροι του AfD θα κατηγοριοποιούσαν ακόμη και τους εαυτούς τους ως αριστερούς και παρόλα αυτά θα ψήφιζαν ένα κόμμα που είναι σίγουρα ακροδεξιό. Η επιτυχία του BSW είναι επίσης αποτέλεσμα αυτής της στάσης.

Οι νέοι ψηφοφόροι συχνά σχετικοποιούν τα σχέδια του AfD για μαζικές αναγκαστικές απελάσεις ανθρώπων, όπως αποκαλύφθηκε από έρευνα του Correctiv στις αρχές του έτους. Κατά τη γνώμη τους, μόνο οι εγκληματίες αλλοδαποί απελαύνονται τελικά. «Οι νέοι ψηφοφόροι είναι πιο αφελείς από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι από αυτή την άποψη, σκέφτονται λιγότερο λογικά», εξηγεί ο Maas.

Η μελέτη διαψεύδει επίσης τον συχνό ισχυρισμό ότι η ψήφος στο AfD αποτελεί πράξη διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με τον Maas, πάνω από το 80% των ψηφοφόρων του AfD από τη νέα γενιά είναι σταθεροί υποστηρικτές του. Ψήφισαν το κόμμα λόγω του περιεχομένου του και όχι από διαμαρτυρία κατά των καθιερωμένων λεγόμενων συστημικών κομμάτων.

Σημαντικοί λόγοι για τους νέους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το AfD είναι τα ζητήματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, καθώς και η οικονομική κατάσταση. Εδώ, υποστηρίζουν σταθερά τις θέσεις του AfD και απαιτούν αυστηρότερα μέτρα κατά της μετανάστευσης και λιγότερους ξένους στη Γερμανία.

Οι νέοι ψηφοφόροι είναι πολύ επικριτικοί απέναντι στην ομοσπονδιακή. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 70% των ψηφοφόρων του AfD σε αυτή την ηλικιακή ομάδα πιστεύει ότι η κυβέρνηση εργάζεται εναντίον τους. Το 75 % πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους «απλούς ανθρώπους».
Σύμφωνα με τον διευθυντή της έρευνας Maas, αυτό οφείλεται επίσης στην απογοήτευση από την τρέχουσα πολιτική. «Μέχρι στιγμής, αυτή η γενιά έχει βιώσει μόνο την καγκελαρία της Άνγκελα Μέρκελ και την σημερινή κυβέρνηση». Έχουν την εντύπωση ότι «τίποτα δεν αλλάζει υπό τον Όλαφ Σολτς και η μόνη λογική εναλλακτική λύση είναι το AfD ή πλέον και το BSW».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.