Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Μια σημαντική πολιτική δύναμη»

«Το BSW συντρίβει το πρώην κόμμα της ιδρύτριάς του και μπορεί δυνητικά να ασκήσει μεγάλη επιρροή»

                                 

Άρθρο στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας FAZ αναφέρεται στο καλό εκλογικό αποτέλεσμα του νεοσύστατου κόμματος της Shara Wagenknecht, προβάλλοντας τις δηλώσεις της τελευταίας ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία, καθώς δεν έχει ξανασυμβεί ένα νεοσύστατο κόμμα να επιτυγχάνει με την πρώτη την είσοδό του σε δύο κοινοβούλια και μάλιστα με διψήφιο αποτέλεσμα. «Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι» δήλωσε η Wagenknecht, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα κατά πόσο αυτή η εκλογική επιτυχία συνεπάγεται και συμμετοχή σε κάποια κυβέρνηση.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ήδη από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου το BSW είχε καταγράψει υψηλό αποτέλεσμα, αποσπώντας ποσοστό 6,2% έχοντας ιδρυθεί μόλις μισό χρόνο νωρίτερα. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εξελήφθη κυρίως ως εκλογικό τεστ από το κόμμα, καθώς πραγματικά μεγάλη σημασία είχαν οι εκλογές στην ανατολική Γερμανία. Εκεί θα φαινόταν αν το SBW θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια σημαντική πολιτική δύναμη. Η ίδια η Wagenknecht είχε θέσει τον στόχο των ‘ισχυρών διψήφιων ποσοστών’, με το κόμμα να κατακτά αυτόν τον στόχο τόσο στη Σαξονία, όσο και στη Θουριγγία.

Πρωτίστως στη Θουριγγία τίθεται πλέον το ερώτημα κατά πόσο το BSW μπορεί να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με το CDU και το SPD. Πρόκειται για την μόνη προφανή πλειοψηφική λύση, αν τεθούν εκτός η Αριστερά και το AfD. Στη Θουριγγία η υποψήφια του BSW Katja Wolf και ο Πρόεδρος του CDU στο κρατίδιο, Mario Voigt, εμφανίζονται ανοιχτοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ αντιρρήσεις δεν εξέφρασε ούτε ο επικεφαλής του CDU Friedrich Merz: «Αυτό που μπορεί να γίνει σε επίπεδο κρατιδίου, πρέπει και να αποφασιστεί σε επίπεδο κρατιδίου» δήλωσε σχετικά. Παρόμοι μηνύματα έρχονται και από την πλευρά του SDP.

H Wagenknecht εξέφρασε την Κυριακή την ελπίδα «να σχηματιστεί μια καλή κυβέρνηση με τον CDU και προφανώς και με το SPD». Επισήμανε δε, ότι οι πολίτες ζητούν μια σταθερή κυβέρνηση, που να εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους, ακόμη και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Πριν από τις τοπικές εκλογές η Wagenknecht είχε ξεκαθαρίσει ότι η συμμετοχή του κόμματός της σε μια κυβέρνηση κρατιδίου θα εξαρτηθεί από τη στάση των πιθανών εταίρων της στον πόλεμο της Ουκρανίας. Το BSW ζητά την παύση της παράδοσης πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. «Αυτά τα αιτήματα είναι σημαντικά για τους πολίτες και εμείς τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας» ανέφερε η Wagenknecht, ενώ σε ομοσπονδιακό επίπεδο τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών δεν φαίνεται καταρχάς να επηρεάζουν τις προοπτικές σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Το άρθρο σημειώνει ότι σε ομοσπονδιακό επίπεδο, εκτός από το AfD, όλα τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το BSW.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.