Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026

Γερμανία: Στο 2,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Γερμανία: Στο 2,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο – «Ανάσα» από τις τιμές του πετρελαίου

Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον μήνα Ιούνιο, προσφέροντας μια πολυπόθητη ανάσα στους καταναλωτές. Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία, η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συγκράτηση των τιμών.

Στο 2,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούνιο, σημειώνοντας περαιτέρω υποχώρηση σε σχέση με το 2,6% του Μαΐου, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) στην πρώτη της προκαταρκτική εκτίμηση.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη σταθερή τάση αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Απρίλιο ο δείκτης βρισκόταν ακόμη στο 2,9%. Σε μηνιαία βάση, δηλαδή από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, οι τιμές καταναλωτή παρουσίασαν μάλιστα μείωση κατά 0,3%.

Οι βασικοί παράγοντες της αποκλιμάκωσης

Η υποχώρηση του πληθωρισμού αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε δύο παράγοντες:

  • Πτώση στις τιμές του πετρελαίου: Η αποκλιμάκωση της έντασης στην κρίση του Ιράν οδήγησε τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου πίσω στα επίπεδα προ κρίσης.

  • Κρατικές παρεμβάσεις: Η εφαρμογή του «εκπτωτικού πάσου στα καύσιμα» (Tankrabatt) συνέβαλε άμεσα στη μείωση του κόστους μεταφοράς και ενέργειας για τους πολίτες.

Η ματιά των αναλυτών

«Η εκτόνωση της κρίσης με το Ιράν επέτρεψε στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να υποχωρήσουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης», σχολίασε ο Φέλιξ Σμιντ, οικονομολόγος της Berenberg Bank. «Αυτή ακριβώς η εξέλιξη αντικατοπτρίζεται πλέον ξεκάθαρα και στα γερμανικά δεδομένα για τον πληθωρισμό».

Η τροχιά αυτή δημιουργεί προσδοκίες για σταθεροποίηση της αγοράς, αν και οι αναλυτές παραμένουν προσεκτικοί αναμένοντας τα τελικά στοιχεία για να αποτιμηθεί η πορεία των τιμών στα τρόφιμα και τις υπηρεσίες.

Με πληροφορίες από: Statistisches Bundesamt / dpa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.