Πέμπτη 27 Αυγούστου 2026

Φρανκφούρτη: Στους δύο αυξήθηκαν οι νεκροί από «ελονοσία αεροδρομίου»

Σε υγειονομικό συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της Φρανκφούρτης μετά τον θάνατο δύο εργαζομένων στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης από ελονοσία, ενώ άλλοι τέσσερις νοσηλεύονται.

Το σενάριο του «λαθρεπιβάτη»

Κανένας από τους έξι προσβληθέντες εργαζόμενους δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε περιοχές όπου ενδημεί η νόσος. Ως εκ τούτου, οι υγειονομικές αρχές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι μολυσμένα κουνούπια μεταφέρθηκαν στη Γερμανία ως «λαθρεπιβάτες» μέσα σε κάποιο αεροσκάφος ή αποσκευή από τροπική χώρα.

Στους χώρους του αεροδρομίου έχουν ήδη τοποθετηθεί ειδικές παγίδες για τον εντοπισμό των εντόμων, ενώ εξετάζονται εργαστηριακά δείγματα αίματος για να διαπιστωθεί η γεωγραφική προέλευση του παρασίτου.

Τι είναι η «ελονοσία αεροδρομίου» (Airport Malaria)

Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο μολυσμένα έντομα επιβιώνουν από πτήσεις εξωτερικού και τσιμπούν ανθρώπους στη χώρα άφιξης.

  • Ο κίνδυνος: Επειδή οι ασθενείς δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό, η διάγνωση από τους γιατρούς συχνά καθυστερεί, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιπλοκών.

  • Δημόσια Υγεία: Το Ινστιτούτο Robert Koch διευκρινίζει ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι εξαιρετικά χαμηλός, καθώς η ελονοσία μεταδίδεται αποκλειστικά από συγκεκριμένα κουνούπια και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.