Σημαντικές καθυστερήσεις στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια για επιβάτες εκτός Σένγκεν λόγω του νέου συστήματος EES
Σημαντική αύξηση στους χρόνους αναμονής καταγράφεται κατά τη φετινή θερινή περίοδο στα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια για τους ταξιδιώτες από και προς χώρες εκτός ζώνης Σένγκεν. Αιτία είναι η εφαρμογή του νέου Συστήματος Εισόδου/Εξόδου (EES) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιβάλλει τη λήψη βιομετρικών στοιχείων (αποτυπώματα και φωτογραφία) για τους υπηκόους τρίτων χωρών.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών εντός της ζώνης Σένγκεν (όπως οι πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας) διεξάγονται κανονικά και δεν εμπίπτουν στις νέες αυτές διαδικασίες.
Αυξημένοι χρόνοι αναμονής στα γερμανικά αεροδρόμια
Το νέο σύστημα επιβάλλει την καταγραφή βιομετρικών στοιχείων (δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία προσώπου) για όλους τους ταξιδιώτες από χώρες εκτός ζώνης Σένγκεν».
Η πρόσθετη αυτή διαδικασία επιβαρύνει τη ροή των επιβατών, με τα αεροδρόμια της Γερμανίας να επηρεάζονται άμεσα τις ώρες αιχμής:
Αεροδρόμιο Φρανκφούρτης (Flughafen Frankfurt): Οι χρόνοι αναμονής στις ουρές ελέγχου διπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας έως και τα 120 λεπτά.
Αεροδρόμιο Μονάχου (Flughafen München): Η μέγιστη αναμονή για τους επιβάτες που χρειάζονται χειροκίνητο έλεγχο σχεδόν διπλασιάστηκε, αγγίζοντας την 1 ώρα.
Γιατί επηρεάζονται περισσότερο τα μεγάλα hubs μετεπιβίβασης;
Τα προβλήματα καταγράφονται εντονότερα σε μεγάλους αεροπορικούς κόμβους (όπως η Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Άμστερνταμ), καθώς διαχειρίζονται υψηλό όγκο επιβατών μετεπιβίβασης (transit) από και προς χώρες εκτός ζώνης Σένγκεν (π.χ. ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ασία). Οι ταξιδιώτες αυτοί καλούνται να περάσουν από τον νέο διαβατηριακό έλεγχο μέσα σε περιορισμένα χρονικά παράθυρα αλλαγής πτήσης, δημιουργώντας τοπικές συμφορήσεις. Αντίθετα, αεροδρόμια με κυρίως απευθείας πτήσεις εντός ΕΕ (όπως του Βερολίνου) επηρεάζονται αισθητά λιγότερο.
Η εικόνα στο «Ελ. Βενιζέλος» και οι συστάσεις προς τους ταξιδιώτες
Παράλληλα, αυξημένη πίεση και μεγάλες ουρές παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες και στο αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς η εφαρμογή των νέων ελέγχων συμπίπτει με την κορύφωση της τουριστικής κίνησης.
Για την αποφυγή απώλειας πτήσεων, η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών συνιστά στους επιβάτες που ταξιδεύουν προς ή από προορισμούς εκτός ζώνης Σένγκεν να προσέρχονται στο αεροδρόμιο τουλάχιστον 2,5 έως 3 ώρες νωρίτερα, προκειμένου να ολοκληρώνουν έγκαιρα το check-in, τον έλεγχο ασφαλείας και τον διαβατηριακό έλεγχο.
Ποιες χώρες ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν:
Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία.
Ταξίδια μεταξύ των παραπάνω χωρών θεωρούνται εσωτερικές μετακινήσεις και δεν επηρεάζονται από το σύστημα EES.
Πηγή: Στοιχεία του Financial Times και της πλατφόρμας Qsensor

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.