Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ευρώ ή Δραχμή;


Το  "Grexit" θα μπορούσε να έχει πλεονεκτήματα για τους τουρίστες 

Με αυτό τον τίτλο δημοσιεύει άρθρο η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού ειδησεογραφικού καναλιού N24 με αναφορά στο DPA (γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων).

Στην λεζάντα της φωτογραφίας που απεικονίζει παραλία της Ρόδου σημειώνεται ότι ,,η συζήτηση για τα χρέη της Ελλάδας προκαλεί αβεβαιότητα στους τουρίστες. Θα φύγει η χώρα από την Ευρωζώνη; Τι θα γίνει με τις διακοπές μας; Πάντως φαίνεται ότι ένα «Grexit» θα έχει διαχειρίσιμες συνέπειες. Μάλιστα, η χώρα μπορεί να γίνει πιο οικονομική για τους τουρίστες".

Στο άρθρο σημειώνεται ότι ακόμη και ένας απολιτικός τουρίστας έχει πληροφορηθεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεωκοπία. Παρότι, συμπληρώνει, ότι οι πολιτικοί επιδιώκουν να μην φθάσουμε σ αυτό (χρεωκοπία) δεν υπάρχει συμφωνία και οι πιθανότητες επιτυχίας είναι άγνωστες.
Σχετικά με τους ταξιδιώτες επισημαίνει ότι όσοι έχουν κάνει κρατήσεις μέσω ΤΟς δεν θα έχουν καμία επίπτωση, επικαλούμενο δήλωση του ειδικού για τουριστικά θέματα καθηγητή της ανώτατης σχολής Harz στο Wernigerode: « Αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία έχουν κρατηθεί μέσω ευρώ αλλά δεν θα προκύψει κάτι το αρνητικό"

Επίσης, δημοσιεύεται δήλωση της  Christian Schmicke, εκπρόσωπο του ΤΟ Thomas Cook η οποία επισημαίνει ότι "τα ταξιδιωτικά συμβόλαια δεν θα έχουν καμία επίπτωση τη φετινή χρονιά. Τα συμβόλαια έχουν γίνει προ πολλού με τους Έλληνες ξενοδόχους και οι τιμές δεν θα αλλάξουν"
Στο ίδιο πνεύμα και δήλωση του ΤΟ TUI: "Μια έξοδος από την ευρωζώνη δεν θα έχει καμία επίδραση σε επισκέπτες που έχουν κάνει κρατήσεις. Οι δημοσιευμένες τιμές ισχύουν και οι προσφορές σε ξενοδοχεία, μεταφορές, αεροπορικά εισιτήρια είναι με συμβόλαια εξασφαλισμένα".
Αντίθετα, για όσους επέλεξαν τα ταξίδια τους μόνοι τους, δεν γνωρίζει κανείς αν θα πρέπει να πληρωθούν οι διανυκτερεύσεις σε δραχμές" αναφέρει ο Böttcher. Εκτιμά, όμως, ότι θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο στο οποίο θα γίνονται δεκτές τόσο οι δραχμές όσο και τα ευρώ. Θεωρεί πάντως, ως εξωπραγματικό το να μην μπορούν να πληρώσουν οι τουρίστες με ευρώ.


Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά σε ενδεχόμενο κέρδος του τουριστών στην περίπτωση αλλαγής νομίσματος καθώς το νέο νόμισμα, η νέα δραχμή, θα είναι υποτιμημένη και κατά συνέπεια, η αγοραστική αξία του ευρώ θα αυξηθεί. Αυτό σημειώνει ο εκπρόσωπος του Thomas Cook Sprecher. Αλλά, και ο Volker Böttcher συμφωνεί : "Για τους τουρίστες θα είναι πιο φθηνές οι διακοπές".

Προβληματισμός αφήνεται να διαφανεί στο άρθρο ως προς το ερώτημα αν μια υποτιμημένη δραχμή θα θα προκαλούσε άνοδο του τουρισμού. Ο Böttcher προβλέπει να υπάρξει μια στάση αναμονής από τους Γερμανούς τουρίστες και δηλώνει ότι η κατάσταση είναι μη προβλέψιμη και δεν συνδυάζεται με διακοπές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης. Κάτι που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σε πολλούς να μεταφερθούν σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, όπως την Τουρκία.

Το άρθρο σημειώνει ότι ενώ στην έναρξη της χρονιάς η χώρα ήταν έτοιμη για μια μεγάλη τουριστική επίδοση, το τελευταίο διάστημα τα μηνύματα είναι αρνητικά.

Τέλος, το άρθρο υπογραμμίζει ότι η όλη συζήτηση περί Grexit δεν αποτελεί διαφήμιση για τη χώρα, ενώ προβάλει τη δήλωση του Προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρεάδη, με  αναφορά σε ένα τελευταίο twitt του που χαρακτηρίζει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη μια «απόλυτη τρέλα» 

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.