Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

To Βερολίνο επιβάλει ανώτατα όρια στο μίσθωμα κατοικιών στο κέντρο της πόλης


Βερολίνο έχει γίνει η πρώτη πόλη της Γερμανίας όπου η νομοθεσία για τον έλεγχο των ενοικίων έχει τεθεί σε ισχύ, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στη ταχύτατη αύξηση των ενοικίων που χαρακτηρίζονται από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη.

Από τη Δευτέρα, οι ιδιοκτήτες στην πρωτεύουσα θα πρέπει να περιορίσουν την αύξηση των ενοικίων με όριο κατά 10% πάνω από το τοπικό μέσο όρο. Οι έλεγχοι που είχαν ήδη θεσπιστεί για τις υπάρχουσες ενοικιάσεις τώρα έχουν επεκταθεί και σε νέες συμβάσεις.
«Το ανώτατο όριο ενοικίου είναι πολύ σημαντικό για το Βερολίνο, επειδή η διαφορά μεταξύ του μισθώματος που καταβάλλεται σε υφιστάμενες συμβάσεις και νέες συμβάσεις είναι τόσο μεγάλη», δήλωσε ο Reiner Wild, διευθύνων Σύμβουλος του Συνδέσμου Ενοικιαστών του Βερολίνου. «Το άλλο πρόβλημα είναι ότι έχουμε 40.000 περισσότερους κατοίκους ανά έτος. Λόγω αυτής της κατάστασης, η στεγαστική αγορά είναι πολύ ισχυρή. "

Το Βερολίνο πρωτοπορεί στο όριο του μισθώματος, αφού το Μάρτιο το εθνικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο και απευθύνεται σε περιοχές με έλλειψη κατοικιών, .Οι  Βερολινέζοι λένε ότι το κυνήγι των διαμερισμάτων γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό.
Παρά το γεγονός ότι τα ενοίκια εξακολουθούν να είναι χαμηλά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο Wild υποστηρίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η πόλη προσιτή για τους κατοίκους χαμηλού εισοδήματος. "Δεν θέλουμε μια κατάσταση, όπως στο Λονδίνο ή στο Παρίσι», σημείωσε ο Wild. «Η πραγματικότητα είναι -στο Παρίσι ή το Λονδίνο - ότι τα άτομα με χαμηλό εισόδημα πρέπει να ζουν σε συνοικίες μακριά από την πόλη."

Ο μέσος όρος των ενοικίων στη γερμανική πρωτεύουσα αυξήθηκε από μόλις πάνω από € 5,50 (£ 3,60) το τετραγωνικό μέτρο το 2005, σε περίπου € 9 το περασμένο έτος, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Jones Lang LaSalle. Ενώ, μεταξύ του 2013 και 2014, τα ενοίκια αυξήθηκαν περισσότερο από 9%.

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ
(Στοιχεία the guardian)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.