Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Απάντηση εκπαιδευτικών στις δηλώσεις του ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας

Σύλλογος Ελλήνων Εκπ/κών Α/θμιας Ντύσσελντορφ 

Με έκπληξη, αγανάκτηση και θυμό παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στη Γερμανία περιμένοντας την υπογραφή των παρατάσεών τους, τη γεμάτη από ανακρίβειες και αντιφάσεις συνέντευξη του κ. Χασάπη Γεν. Γραμματέα του υπουργείου παιδείας.
Συγκεκριμένα στην συνέντευξη του ο κ. Γ. Γ ανέφερε χαρακτηριστικά:

1. Στέλνουμε εκπαιδευτικούς σε ιδιωτικά σχολεία Ο κ Γ.Γ. δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχολεία της Αμερικής πολλά από τα οποία ανήκουν σε ιδιωτικούς φορείς και μάλιστα εισπράττουν δίδακτρα. Στη Γερμανία υπάρχουν μόνο αμιγώς ελληνικά σχολεία, δίγλωσσα, καθώς και τμήματα ελληνικής γλώσσας τα οποία έχουν δημόσιο χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν εισπράττονται δίδακτρα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει επίσης να ενημερώσουμε τον κ. Χασάπη ότι για να λειτουργήσουν αυτά τα σχολεία οι Έλληνες Γερμανίας έδωσαν σκληρούς αγώνες και σε μερικές περιπτώσεις έκαναν μέχρι και απεργία πείνας.

2. Το σχολικό έτος αρχίζει στις 12 Αυγούστου στην Άνω Βάδη Βυτεμβέργη Προφανώς εκ παραδρομής, ο κ. γενικός Γραμματέας αναφερόμενος στο κρατίδιο της «Άνω Βάδης Βυτεμβέργης» το οποίο δεν υφίσταται, εννοούσε το κρατίδιο της Βάδης Βυτεμβέργης του οποίου το σχολικό έτος όμως αρχίζει στις 14 Σεπτεμβρίου. Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας είναι αυτό του οποίου το σχολικό έτος 2015 – 16 ξεκίνησε πράγματι στις 12 Αυγούστου.

3. Περί συνέπειας στην εκτέλεση καθηκόντων- Οι εκπαιδευτικοί δεν παρουσιάστηκαν στα σχολεία τους Η δήλωση αυτή είναι ανακριβής. Οι εκπαιδευτικοί συνεπείς στα καθήκοντα τους παρουσιάστηκαν στα σχολεία ή στο αρμόδιο συντονιστικό γραφείο δηλώνοντας εγγράφως την ετοιμότητα τους να αναλάβουν υπηρεσία. Μάλιστα επειδή, όλοι οι εκπαιδευτικοί πέραν πάσης αμφιβολίας νοιάζονται για τα σχολεία του εξωτερικού και αγωνιούν αλλά ταυτόχρονα θέλουν να είναι σύννομοι, έστειλαν στην ΔΙΠΟΔΕΞΜΣ ερώτημα, διαμέσου του συντονιστικού γραφείου, ζητώντας εγγράφως οδηγίες για το τι πρέπει να πράξουν. Βεβαίως ο κ. Γεν. Γραμματέας δεν προέβη σε καμία μέχρι τώρα έγγραφη απάντηση. Αναφέρθηκε ακόμη στο ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα κενό στη Γερμανία αφού οι περσινές αποσπάσεις ισχύουν όπως υποστηρίζει μέχρι τις 31-8. Θα πρέπει όμως να γνωρίζει ότι ειδικά για τη Γερμανία το σχολικό και διδακτικό έτος είναι διαφορετικό ανά κρατίδιο. Συγκεκριμένα το σχολικό και διδακτικό έτος 2014-15 τελείωσε για το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στις 26 -6-2015. Ένα νέο διδακτικό και σχολικό έτος για το παραπάνω κρατίδιο ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου (Παραπέμπουμε στην υπουργική απόφαση ΦΕΚ 538/16-4-2007 άρθ. 3 παρ. 2 σχετικά με καθορισμό των αργιών και σχολικών διακοπών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού). Δηλαδή ο κ. Γ.Γ. εννοεί πως οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν έχουν πάρει ακόμα παράταση για το νέο σχολικό έτος θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους στα σχολεία της Γερμανίας έως τις 31.08 ημέρα Δευτέρα και στη 01.09 ημέρα Τρίτη την επόμενη ημέρα δηλαδή αν δεν παραταθεί η απόσπασή τους θα πρέπει να εμφανιστούν στα σχολεία ή τις διευθύνσεις τους στην Ελλάδα; Αν ναι, τότε είναι προφανές ότι θα πρέπει να διακτινιστούν!!! Σύμφωνα επίσης με τα παραπάνω, εκπαιδευτικοί οι οποίοι είχαν αποσπαστεί με επιμίσθιο και έληξε η απόσπασή τους το σχολικό έτος 2014-15 θα έπρεπε σύμφωνα με τη λογική του κ. Γ.Γ. να λαμβάνουν το επιμίσθιο αυτό μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο. Η χορήγηση του σταματά με τη λήξη του σχολικού έτους ανάλογα με το κρατίδιο στο οποίο είναι αποσπασμένοι.

4. Το να θεωρούν δεδομένη την ανανέωση της απόσπασής τους το βρίσκω παράλογο πόσο μάλλον που οι ανανεώσεις που κόβουμε είναι πολύχρονες. Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 9 του Ν.4076/2012, όπως αυτό προστέθηκε στο άρθρο 18 του ν. 4027/2011, (Α΄ 233) «….μπορεί να αποσπώνται σε εκπαιδευτικές μονάδες της ίδιας χώρας του εξωτερικού με τις τακτικές αποδοχές στην Ελλάδα και χωρίς το εκάστοτε ισχύον επιμίσθιο. Η απόσπαση των εκπαιδευτικών αυτών παρατείνεται για κάθε σχολικό έτος, εφόσον συντρέχουν υπηρεσιακοί λόγοι και υπάρχει θετική αξιολόγηση για την καταλληλόλητα του εκπαιδευτικού…». · Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν δεδομένη την απόσπασή τους γιατί βασίζονται στους παραπάνω νόμους. Αν η πολιτική ηγεσία είχε πρόθεση να μην παρατείνει τις αποσπάσεις τους, για ποιο λόγο τους έδωσε το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις σύμφωνα με την εγκύκλιο (Φ. 821/62590/Η2/22-4-15);

5. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αξιολογηθεί και να δούμε τι ανάγκες καλύπτονται. Σχετικά με τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τουλάχιστον για το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ο κ. Γ.Γ. έχει ήδη ενημερωθεί από το αντίστοιχο συντονιστικό γραφείο εκπαίδευσης αλλά αρνείται να λειτουργήσει όπως ορίζει ο νόμος ερμηνεύοντας τον κατά το δοκούν, κωλυσιεργώντας, με αποτέλεσμα να δημιουργεί αναστάτωση και ανασφάλεια σε μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς. Επίσης πληροφορηθήκαμε από το δελτίο τύπου του Υπουργείου που εκδόθηκε στις 7-8-2015 ότι βούληση του Υπουργείου είναι να διαχωρίσει τους εκπαιδευτικούς παρατείνοντας τις παρατάσεις μόνο αυτών που έχουν συνάψει γάμο με μόνιμα εγκατεστημένο στο εξωτερικό πριν την πρώτη τους απόσπαση. Κάτι τέτοιο θα είναι όμως απολύτως παράτυπο αφού ο νόμος δεν αναφέρει κάτι τέτοιο σε κανένα σημείο. Αν πράγματι υπάρχει η πρόθεση να αξιολογηθεί η κατάσταση και να υπάρξει ένα «νοικοκύρεμα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει συνεχώς ο κ. Γ.Γ. θα έπρεπε να το επιχειρήσει νωρίτερα ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να προγραμματίσουν την οικογενειακή τους ζωή.

6. Με παλιότερη υπουργική απόφαση έχει προβλεφθεί ότι μπορούν να προσλαμβάνονται για να καλύπτουν ανάγκες, αναπληρωτές που είναι γηγενείς. Πράγματι ο νόμος 4027/2011 κάνει αναφορά στη δυνατότητα προσλήψεων αναπληρωτών ομογενών εκπαιδευτικών εφόσον υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες. Δεν υπάρχει όμως μέχρι αυτή τη στιγμή κανονιστική απόφαση η οποία να ορίζει με ποιο τρόπο και πότε θα γίνουν οι προσλήψεις αυτές. Αν μη τι άλλο μήπως είναι λίγο αργά να προβεί σε μια τέτοια ανακοίνωση ο κ. Γ.Γ. τη στιγμή που έχει ήδη αρχίσει το σχολικό έτος στο Κρατίδιο της ΒΡΒ; Ακόμη κι έτσι όμως πως θα ανταποκριθεί οικονομικά το Υπουργείο πληρώνοντας αναπληρωτές σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία (Μισθό και ασφαλιστική κάλυψη) τη δεδομένη χρονική στιγμή; Μήπως η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων και την κάλυψη πελατειακών σκοπών;

7. Το 2017 θα σταματήσει η λειτουργία των αμιγώς ελληνικών λυκείων Δεδομένου του αυξημένου νεομεταναστευτικού ρεύματος η απόφαση για το κλείσιμο των ελληνικών λυκείων το 2017 θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ομογένεια ενώ θα προκαλέσει σταδιακή αποδυνάμωση και των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων. Μήπως τελικά αυτό επιδιώκει ο κ. Γ.Γ. να διακοπεί δηλ. κάθε μορφή ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Ας το ανακοινώσει πλέον επισήμως για να προετοιμαστούν αναλόγως γονείς μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Με τιμή

Η Πρόεδρος Μαριάννα Ζορμπά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.