Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Γερμανία: Έρευνα για την βία κατά των εκπαιδευτικών στα σχολεία

Η Ομοσπονδία για την Παιδεία και την Εκπαίδευση στην Γερμανία (VBE) που εκπροσωπεί 140.000 εκπαιδευτικούς προχώρησε σε έρευνα σχετικά με τη βία στα σχολεία.

Η έρευνα απευθύνθηκε το διάστημα από 19 Σεπτεμβρίου έως 25 Οκτωβρίου σε 1.951 εκπαιδευτικούς, μεταξύ αυτών από 500 από τα
κρατίδια Nordrhein-Westfalen, Bayern και Baden-Württemberg, οι οποίοι διδάσκουν σε γενικά σχολεία της χώρας (από 5η έως 12/13η τάξη)

Εκτίμηση της εξέλιξης της βίας στα σχολεία
Το 59% των εκπαιδευτικών πιστεύουν ότι η βία στα σχολεία τους αυξήθηκε τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ μόλις το 4% ισχυρίζεται ότι μειώθηκαν τα κρούσματα βίας. Το 36% δηλώνει ότι η κατάσταση παρέμεινε όπως είχε.
Οι εκπαιδευτικοί με μεγαλύτερη ηλικία και κυρίως, οι γυναίκες απαντούν θετικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας,   όσον αφορά την αύξηση της βίας σε αντίθεση με νεότερης ηλικίας άνδρες συναδέλφους τους.

Άλλα στοιχεία:
Το 6% των εκπαιδευτικών δήλωσαν ότι δέχτηκαν σωματική επίθεση στο 97% των περιπτώσεων από μαθητές. Μόλις στο 9% των περιπτώσεων ασκήθηκε μήνυση.
Το 21% των εκπαιδευτικών δηλώνει ότι τα τελευταία 5 χρόνια είχαν στο σχολείου τους κρούσματα σωματικής βίας εναντίον συναδέλφων τους.
Το 23% δηλώνει ότι έγιναν στόχος επίθεσης ψυχικής βίας όπως εξύβρισης, απειλής, δυσφήμισης και Mobbing.
Μόλις το 7% των περιπτώσεων δυσφήμισης αντιμετωπίστηκε με μήνυση. Στις περιπτώσεις που η ψυχική επίθεση προήλθε από γονείς, αντιμετωπίστηκε δικαστικά από το 2% μόνο των εκπαιδευτικών.
Το 77% πιστεύει ότι το Mobbing εναντίων εκπαιδευτικών στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί. Το 2% των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν στόχος  Cybermobbing.

Ευχαριστημένοι από τη διοίκηση του σχολείου όχι όμως, από τις κρατικές υπηρεσίες
Το 72% δηλώνει ικανοποιημένο με τη διεύθυνση του σχολείου του για όσα κάνει για την αντιμετώπιση της βίας ενάντια στους εκπαιδευτικούς, σε αντίθεση με το 18% που δεν δηλώνει ικανοποιημένο. Το υπόλοιπο ποσοστό των εκπαιδευτικών δεν απάντησε στην ερώτηση.
Αντίθετα, μόλις το 22% δηλώνει ικανοποιημένο με την κρατιδιακή κυβέρνηση. Επίσης, και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το 57% δηλώνει ότι δεν γίνονται αρκετά ενάντια στη βία κατά των εκπαιδευτικών.

Υπάρχει πρόγραμμα αντιμετώπισης
Το 44% των ερωτηθέντων εκπαιδευτικών δηλώνει ότι στα σχολεία τους υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την περίπτωση που θα προκύψουν κρούσματα βίας εναντίον τους, ενώ το 70% δηλώνει επίσης, ότι η υπάρχει ειδικός συναγερμός για περιπτώσεις όπως π.χ. επιθέσεις αμοκ κλπ στο σχολείο τους.

Πηγή: vbe.de 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.