Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Σε καραντίνα 14 ημερών ο Έλληνας που γύρισε από την Κίνα

πηγή: ant1news.gr

Στη Γαλλία βρίσκεται πλέον ο Άλεξ Ζαχάρ, ο Έλληνας που βρισκόταν στην Ουχά και η σύζυγός του που είναι έγκυος 8 μηνών. Επέστρεψε μαζί με άλλους  Ευρωπαίους πολίτες από την Κίνα. 

Ο Έλληνας που ήταν στο αεροσκάφος δεν νοσεί από τον ιό, ωστόσο για
προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, σε στρατιωτική σχολή στη Μασσαλία (μαζί με τους υπολοίπους Ευρωπαίους της πτήσης), προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις και θα παραμείνει σε καραντίνα για τις επόμενες 14 ημέρες.

Στη στρατιωτική σχολή βρίσκονται ήδη 180 άτομα που εξετάζονται για την πιθανότητα να είναι φορείς του ιού. Η πτήσημετέφερε πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στην ασιατική χώρα, εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού που εξαπλώνεται ραγδαία.

«Καλύτερα σε καραντίνα εδώ, παρά στην Γουχάν»

Ο Άλεξ Ζαχάρ, που βρισκόταν στο σημείο μηδέν της επιδημίας του νέου κορωνοϊού μίλησε στον ΣΚΑΪ  αμέσως μόλις το αεροσκάφος του προσγειώθηκε στην Γαλλία.

«Είμαι ο Έλληνας που ήρθε από το Γουχάν στην Γαλλία. Κάθομαι στο αεροπλάνο, φοράω μία μάσκα και είναι οι γιατροί γύρω μου και έχει πολύ φασαρία. Θα με κρατήσουν εδώ για 14 ημέρες πριν μπορέσω να ταξιδέψω αλλά όταν μπορέσω να φύγω το σχέδιο μου είναι να έρθω στην Αθήνα αλλά δεν θα με αφήσουν να φύγω για 2 εβδομάδες. Δεν έχω κανένα σύμπτωμα», είπε ο Άλεξ Ζαχάρ. 

Και συνέχισε: «Κανένα (σ.σ. σύμπτωμα) αλλά θα μας κρατήσουν ούτως ή άλλως καραντίνα. Καλύτερα είναι αυτό από το να μέναμε στο Γουχάν. Η γυναίκα μου είναι εδώ μαζί μου. Είναι 8 μηνών έγκυος. Δεν μπορούσαμε να καθίσουμε παραπάνω. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι αν δεν είχαμε αυτούς τους ανθρώπους, τους Έλληνες (διπλωμάτες) να με βοηθήσουν εγώ ακόμα εκεί θα ήμουν με τη γυναίκα μου που όπως σας είπα είναι 8 μηνών έγκυος και ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση. Έπρεπε να φύγουμε γρήγορα.

ΥΠΕΞ: Είμαστε ευγνώμονες στη Γαλλία

Ευγνωμοσύνη στη Γαλλία για την οργάνωση του επαναπατρισμού Έλληνα και άλλων πολιτών της ΕΕ από την πόλη Ουχάν της Κίνας, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, εκφράζει με ανάρτηση στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών στην ίδια ανάρτηση ευχαριστεί τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-ιβ Λε Ντριάν και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών είναι επίσης σε συνεχή επικοινωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και τους Ευρωπαίους εταίρους για να επαναπατριστούν κι άλλοι δύο Έλληνες που παραμένουν σε περιοχή της Κίνας που τελεί υπό καραντίνα.

Κικίλιας: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κρούσμα κοροναϊού και στην χώρα μας, όμως, είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει τέτοιο περιστατικό να αντιμετωπιστεί και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι κάθε νοσοκομείο της χώρας έχει πάρει εντολές για την αντιμετώπιση περιστατικού για τον ιό της Κίνας.

Ο υπουργός εμφανίσθηκε, πάντως, καθησυχαστικός και συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες. Σημείωσε, επίσης, ότι 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στη χώρα μας από την εποχική γρίπη.

Παράλληλα, ανακοίνωσε 43 επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Συμφωνήσαμε με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και από αύριο έχουμε ακόμα 43 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, 41 για ενήλικες και 2 για παιδιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.