Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Aνακοίνωση ΥΠΕΞ σε σχέση με τις μετακινήσεις Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ από 23.03.2020

Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εκ της διάδοσης του κορωνοϊού (Covid-19) σε σχέση με τις μετακινήσεις Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

-Αποφεύγετε να ταξιδεύετε σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός
κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς οι χώρες αυτές λαμβάνουν συνεχώς νέα μέτρα που περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου και εξόδου αλλοδαπών πολιτών.

-Αν βρίσκεστε ήδη στο εξωτερικό:

Ενημερωθείτε σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται σε τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού, μέσω και των σχετικών ενημερώσεων των Ελληνικών Αρχών στο εξωτερικό από τις οικείες ιστοσελίδες (βλ. συν. αρχείο). Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης των Ελληνικών Αρχών, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Επιπλέον, συστήνουμε να βρίσκεστε σε επικοινωνία με τις κατά τόπους ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές, προκειμένου οι τελευταίες δυνηθούν παράσχουν κάθε δυνατή αρωγή σε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε.


Σχετικά με ως άνω σημεία, ανατρέξτε εδώ

-Με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, υφίσταται περιορισμός στις μετακινήσεις από και προς την Αλβανία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ισπανία (Κοινή Υπουργική Απόφαση), Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο (Κοινή Υπουργική Απόφαση). 


Μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με την Κρυπτογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών:


Κρυπτογραφική Υπηρεσία: +302103681000 / 1259 / 1730

Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων: mdk@mfa.gr 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Νέο Κορωνοϊό (2019-nCoV):


Σημείωση:

Σας γνωστοποιούμε ότι η Eλληνική Kυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, έχει επιβληθεί ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών στην Επικράτεια. Ο περιορισμός ισχύει για το χρονικό διάστημα από 23.03.2020 ώρα 06:00 έως και 06.04.2020 και ώρα 06:00.  (Δείτε την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση)

Επιπλέον,  κατά το διάστημα από 18.3.2020 και ώρα 06:00πμ έως και 18.4.2020 και ώρα 06:00πμ, δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στην Ελλάδα πολίτες πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία προϋπόθεση που σχετίζεται αποκλειστικά με επείγουσα εργασία ή οικογένεια (βλ. εδώ).

Όσοι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και υπό αυτοπεριορισμό, μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν από την παρέλευση του διαστήματος 14 ημερών.

Σύμφωνα με οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι Έλληνες και οι κοινοτικοί αλλοδαποί, δύνανται να εισέρχονται στη χώρα, θα πρέπει όμως -ανεξαιρέτως- να παραμείνουν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό (καραντίνα) για διάστημα 14 ημερών από την ημέρα εισόδου τους στην χώρα. Προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο για όσους παραβιάζουν την υποχρέωση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.