Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Spiegel: Οι επίσημοι αριθμοί και η πραγματικότητα

Περίπου 200.000 έχουν προσβληθεί από τη νόσο παγκοσμίως σύμφωνα με το John-Hopkins-University περισσότεροι από 80.000 έχουν αποθεραπευτεί ενώ πάνω από 7.000 είναι οι νερκοί. "Αυτά όσον αφορά τα επίσημα στοιχεία επισημαίνει" το άρθρο του Spiegel.

Στην πραγματικότητα τα κρούσματα είναι πολλά περισσόετερα.

Η εξήγηση:

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις ίωσης έτσι και ο κορωναιός
αντιμετωπίζεται διαφορετικά από κάθε άνθρωπο. Μόνο ένα μικρό μέρος ασθενεί σε βαθμό που να πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Στους υπόλοιπους υπάρχουν μικρά συμπτώματα έως και καθόλου.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ο αριθμός των επίσημων κρουσμάτων πρέπει να υπολογίζεται 5 έως 7 φορές περισσότερο.

Ετσι παίρνοντας τα στοιχεία του Robert Koch-Instituts για την Γερμανία (την περασμένη Τρίτη που ήταν 7000) τότε στη Γερμανία έχουν ήδη 
προσβληθεί από τον ιό 35.000 έως 70.000 άτομα.

Για την έρευνα ο καθηγητής Jeffrey Shaman από την Columbia University έδωσε στο πρόγραμμα υπολογισμού στοιχεία από την Κίνα και συγκεκριμένα από το χρονικό διάστημα 10 έως 23 Ιανουαρίου 2020, το διάστημα δηλαδή που εξαπλώθηκε ο ιός στην ασιατική χώρα. Μετά από το χρονικό διάστημα αυτό η πολιτεία της Κίνας έλαβε μέτρα για την εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των στοιχείων στην αρχή της επιδημίας 86% των κρουσμάτων δεν καταγράφηκαν δηλ. σε κάθε κατεγραμμένο κρούσμα υπήρχαν άλλα 6 "κρυφά"

Σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχουν διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή. Σε γενικές γραμμές όμως τα στοιχεία πάνω-κάτω είναι παντού τα ίδια.

Σε κάποιες κοινωνίες μπορεί στην αρχική φάση της επιδημίας να υπάρχουν έως 10 κρούσματα που δεν έχουν καταγραφεί, σε άλλες πέντε.  Αλλά το συμπέρασμα και από άλλες έρευνες καταλήγει ότι οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι από τα επίσημα κρούσματα.

https://www.spiegel.de/wissenschaft/medizin/coronavirus-auf-jeden-bestaetigten-fall-kommen-bis-zu-zehn-unentdeckte-a-dd82ea01-30f3-4be7-b1ba-39648713bafc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.