Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Γερμανία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας 750 δισ €

Το υπουργικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης αποφάσισε σήμερα, όπως είχε ανακοινωθεί, δάνειο ύψους 156 δισ €. Αύριο θα πρέπει να επικυρωθεί η διαδικασία του δανείου που θα πρέπει να πάρει η χώρα και από την ομοσπονδιακή βουλή.

Παράλληλα αππφάσισε ένα πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας ύψος 750 δισ €

Για που σχεδιάζεται η στήριξη:

  • Μικρές εταιρείες ή ελ. επαγγελματίες όπως καλλιτέχνες, φροντιστές κλπ για 3 μήνες έως και 15.000 €. Συνολικά για αυτήν την κατηγορία προβλέπονται 50 δισ €
  • Aπό ένα fond σταθερότητα θα στηριχτούν μεγάλες επιχειρήσεις ενώ το κράτος θα έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις εταιρείες. Εχουν εξασφαλιστεί ως 400 δισ για δάνεια των επιχειρήσεων ενώ 100 δισ υπολογίζονται για την περίπτωση συμμετοχή τους κράτους σε εταιρείες. 
  • Δεν θα επιτρέπεται σε ιδιοκτήτες κατοικιών/διαμερισμάτων να καταγγείλουν τη σύμβαση ενοικίου αν οι ενοικιαστές δεν μπορούν, λόγω του ιού, να πληρώνουν το ενοίκιό τους.
  • Σε αιτήσεις για Hartz IV (κοινωνικό επίδομα) δεν θα εξετάζεται για το επόμενο 6μηνο η περιουσία του αιτούντα. Οικογένειες που θα υποστούν μείωση του εισοδήματός τους θα μπορούν πιό εύκολα να πάρουν το επιπλέον επίδομα τέκνων (Kinderzuschlag).
  • Με διεύρυνση των ρυθμίσεων της μειωμένης εργασίας (Kurzarbeit) θα δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να μπορέσουν να κρατήσουν πιό εύκολα τους εργαζόμενούς τους ώστε να αποφευχθεί η οδήγησή τους στην ανεργία. 
  • Τα νοσοκομεία θα ενισχυθούν με πάνω από 3 δισ 
  • Εταιρείες και σύλλογοι θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούν τις γενικές ή ετήσιες συνελεύσεις τους διαδυκτιακά. 

Το πακέτο στο σύνολό του φθάνει, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz, στα 750 δισ €.

Πηγή: Spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.