Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Γερμανία: Αναλαμβάνει 100% την εγγύηση των δανείαν σε μεσαίες επιχειρήσεις

H Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πρόσθετο μεγάλο οικονομικό πρόγραμμα για να αποτρέψει ένα κύμα πτώχευσης στις μιρκότερες επχειρήσεις. 

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa πρόκειται για ένα επιπλέον πρόγραμμα το οποίο θα εξασφαλίζει στις μεσαίες επιχειρήσεις δάνεια όπου πλέον το σύνολο της εγγύησης θα την αναλαμβάνει το
κράτος.

Η εξασφάλιση δανείων θα είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα με 100% ευθύνη του κράτους ενώ το ανώτατο όριο δανείου θα μπορεί να είναι 500.000 ευρώ ανά εταιρεία. Το κράτος θα προσφέρει εγγυήσεις συνολικού ύψους έως 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Επιτροπή της ΕΕ έδωσε χθες το πράσινο φως αφού ενέκρινε προγράμματα όπου τα κράτη μέλη θα μπορούν να χορηγούν άτοκα δάνεια ή να αναλαμβάνουν την ευθύνη κινδύνου κατά 100%. Το μέγιστο όριο ανά εταιρεία είναι 800.000 ευρώ. Ο στόχος της απόφασης είναι να μπορούν τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν γρήγορα στις επείγουσες ανάγκες ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ανέφερε η Επιτροπή την Παρασκευή.

Στη Γερμανία είχαν προηγηθεί επανειλημμένες καταγγελίες από την επιχειρηματική κοινότητα ότι τα κεφάλαια από το τρέχον πρόγραμμα ειδικών δανείων της δήμοσιας τράπεζας επενδύσεων KfW δεν φθάνουν στις εταιρείες καθώς τους πιστωτικούς ελέγχους που κάνουν οι τράπεζες που είχαν τους λογαριασμούς τους οι επιχειρήσεις δεν πιστοποιούσαν την αξιοπιστία τους για το μέλλον. 

Και αυτό καθώς τουλάχιστον το 10% των δανείων ήταν με εγγύηση από τις ίδιες τις τράπεζες. Ετσι ο επιχειρηματίας δεν μπορούσε να αξιοποιήσει τα δάνειο της KfW. Τώρα, που θα αναλάβει το δημόσιο την εγγύηση 100% δεν θα έχουν λόγο οι τράπεζες να αξιολογούν αρνητικά την αίτηση.

Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι όλες οι μεσσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν το δάνειο/ενίσχυση καθώς υπάρχουν κανόνες που περιγράφονται στην αρχική απόφαση της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.