Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Γερμανία: Έντονο προειδοποιητικό μήνυμα από Drosten

Ο καθηγητής Christian Drosten για πρώτη φορά στην τακτική του εκπομπή podcast NDR "Coronavirus Update" δεν περιορίστηκε μόνο στις απαντήσεις ερωτήσεων της δημοσιογράφου.

Πήρε θέση και χτύπησε δυνατά το καμπανάκι κινδύνου μετά τις πρώτες μέρες χαάρωσης των περιοριστικών μέτρων στα 15 (από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια).

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή, ακόμα κι αν η πρώτη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και ο καλός καιρός οδηγεί μερικούς ανθρώπους στο να το ξεχνούν. Υπάρχουν επανειλημμένες εκκλήσεις για περαιτέρω χαλάρωση, τόσο από τον πληθυσμό όσο και από την πολιτική. Αλλά ο κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει και κινδυνεύουμε να χάσουμε το προβάδιμα. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του διακεκριμένου καθηγητή ιολογίας. 

Πιό αναλυτικά:

Η Γερμανία είναι μία από τις λίγες χώρες που ο αριθμός κρουσμάτων μειώνεται 

Πρώτα απ 'όλα επαίνεσε τα περιοριτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στη Γερμανία και την αποτελεσματικότητά τους. "Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα καλή κατάσταση στη Γερμανία, επειδή ξεκινήσαμε τα μέτρα τόσο νωρίς", είπε.
Οι τρέχουσες στατιστικές δείχνουν ότι η Γερμανία είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο όπου ο αριθμός των ασθενών μειώνεται συνεχώς. Μεταξύ αυτών των χωρών, η Γερμανία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και με μεγάλη διαφάνεια στην πληροφόρηση των πολιτών
.
Σε άλλες χώρες, τα μέτρα και η τήρηση αποστάσεων ξεκίνησαν αφού υπήρχαν πολλοί θάνατοι. Δεδομένου ότι συχνά χρειάζονται εβδομάδες μεταξύ μόλυνσης και θανάτου, το ξέσπασμα της μόλυνσης σε αυτές τις χώρες ήταν πιθανώς ένα μήνα νωρίτερα και συνεπώς ιός είχε ήδη εξαπλωθεί πριν τα μέτρα.

"Στη Γερμανία, δεν χάσαμε αυτόν τον μήνα. Επειδή ξεκινήσαμε τη διάγνωση τόσο νωρίς και τόσο ευρέως", εξήγησε ο Drosten. Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Γερμανία ήταν ήδη σε θέση να διαγνώσει μολύνσεις SARS-CoV-2 σε μεγάλη κλίμακα και οι δυνατότητες αυξήθηκαν περαιτέρω τον Μάρτιο.

Ως εκ τούτου, ήταν αμέσως εμφανές μετά το καρναβάλι ότι ο ιός όχι μόνο εισήχθη από άλλες χώρες, αλλά και ότι διαδόθηκε στη Γερμανία.

Θα χάσουμε το προβάδισμά μας;
Αμέσως λάβαμε τα πρώτα μέτρα . "Γι 'αυτό και έχουμε ένα μήνα προβάδισμα ως χώρα. Και γι' αυτό λυπάμαι που αυτές τις μέρες κινδυνεύουμε να χάσουμε εντελώς αυτό το προβάδισμα", δήλωσε ο Drosten - και έδωσε ένα παράδειγμα.

"Aκούμε ξαφνικά αυτές τις ιστορίες των εμπορικών κέντρων που θα μετατραπούν σε πολυσύχναστους χώρους . Γιατί; Επειδή κάθε μαγαζί έχει λιγότερο από 800 τετραγωνικά μέτρα λιανικής και θα είναι ανοιχτό. Πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσο όλα αυτά έχουν νόημα. Θέλω για μια φορά να εκφράζω τη γνώμη μου σ αυτό το podcast ", δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου ιολογίας στο Charité του Βερολίνου.

Η αύξηση της θνησιμότητας γίνεται ορατή
Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τους θανάτους από διάφορες χώρες αποδεικνύουν ότι είναι πολύ νωρίς για γεμάτα από κόσμο εμπορικά κέντρα.
Αυτά τα στοιχεία δείχνουν πόσο υψηλό είναι το ποσοστό θνησιμότητας από τη νόσο COVID-19.

Ο Drosten αναφέρθηκε σε γραφικά από τους "New York Times", τα οποία δείχνουν τη μέση θνησιμότητα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Τουρκία ή η Ινδονησία. Η καμπύλη θανάτου αυξήθηκε απότομα τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει διπλασιαστεί ακόμη.

"Σιγά σιγά αχίζουμε να βλέπουμε την αύξηση της θνησιμότητας ", δήλωσε ο ιολόγος. Δεδομένου ότι σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου έχουν εισαγάγει μέτρα απόστασης μεταξύ των ανθρώπων, είναι απίθανο οι καμπύλες να συνεχίσουν να ανεβαίνουν απότομα.

Παρ 'όλα αυτά, τα γραφικά θα πρέπει να είναι προειδοποιητικά και ταυτόχρονα κίνητρο για να διατηρηθούν τα μέτρα της απόστασης τις επόμενες εβδομάδες και ίσως τους επόμενους μήνες, συμπλήρωσε Christian Drosten.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.