Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

To χρονοδιάγραμμα της Ε.Ε. για την έξοδο των κρατών από τα περιοριστικά μέτρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε ένα σχέδιο για την έξοδα από την "καραντίνα του κορωνοϊού". 

Η εφημερίδα Die Welt δημοσίευσε το έγγραφο που ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί επίσημα.

Ήδη στην εισαγωγή του το σχέδιο θέτει το δίλημμα. "Κάθε μείωση περιοριστικού μέτρου θα φέρει πολύ πιθανά την αύξηση κρουσμάτων"

Οι ειδικοί της Ε.Ε. προτείνουν στις εθνικές κυβερνήσεις να κινηθούν έχοντας ως βάση δυο στοιχεία με τα οποία θα αποφασίσουν αν πρέπει να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα.
Ο ρυθμός της διάδοσης του ιού πρέπει να έχει περιοριστεί αισθητά και μάλιστα για αρκετό χρονικό διάστημα.

Επιπλέον τα νοσοκομεία πρέπει να διαθέτουν υποδομές ιδιαίτερα ελεύθερα κρεβάτια στις εντατικές μονάδες, προσωπικό και εξοπλισμό. 

Επιπλέον η απόσυρση των μέτρων πρέπει να γίνει σταδιακά και με χρονική απόσταση μεταξύ των μέτρων που θα καταργηθούν. Μάλιστα η ΕΕ βλέπει το χρονικό διάστημα αυτό στον ένα μήνα. 

Ετσι τα μαζικά περιοριστικά μέτρα που έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία των χωρών να περιοριστούν σε ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες κλπ

Σταδιακά πρέπει να επιτραπεί η συγκέντρωση ανθρώπων σ ένα μέρος. 

Έτσι στα εμπορικά καταστήματα να υπάρχει περιορισμός πελατών που θα βρίσκεται ταυτόχρονα στο κατάστημα. Για τα σχολεία το σχέδιο προτείνει οι μαθητές να βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους και αν είναι εφικτό σε μικρότερες ομάδες και μικρότερες τάξεις.

Μπαρ, εστιατόρια και κινηματογράφοι να ανοίξουν με περιορισμένο όμως το ωράριο και τον αριθμό επισκεπτών/πελατών.

Τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα για μεγαλές εκδηλώσεις όπως συναυλίες, φεστιβάλ,, να διατηρηθούν για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Να επιτραπεί η κυκλοφορία μόνο με μέσα που τα συνοδεύει χαμηλό ρίσκο όπως π.χ. ΙΧ.

Οι εργαζόμενοι που έχουν μετατεθεί σε ,,εργασία από τοσπίτι,, να επιστρέψου σταδιακά όμως στους χώρους εργασίας. Μην επιστρέψει ταυτόχρονα όλος ο εργατικός πληθυσμός στους χώρους εργασίας. 
Τα σύνορα της ΕΕ να παραμείνουν ανοιχτά καταρχήν μόνο για εμπορεύματα και εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.