Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Τι ανακοίνωσε η Μέρκελ σήμερα για περιοριστικά μέτρα

Τα περισσότερα ομόσπονδα κρατίδια είχαν προχωρήσει μονομερώς σε ανακοινώσεις πριν την προγραμματισμένη συνάντηση Μέρκελ με Πρωθυπουργούς ομόσπονδων κρατιδίων περιορίζοντας λίγο - πολύ τα περιθώρια της σημερινής συνάντησης.

Την τελευταία εβδομάδα είχε φανεί η διαφορετική προσέγγιση που είχαν από την μια πλευρά Μέρκελ και Robert Koch Institut που θέλουν περιορισμένα μέτρα χαλάρωσης και από την άλλη πολλά ομόσπονδα
κρατίδια και οι εκπρόσωποι της Οικονομίας που ήθελαν περισσότερα μέτρα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Δεν ήταν τυχαίο ότι η ομιλία της κράτησε μόλις λίγα λεπτά.

H Mέρκελ μίλησε για το τέλος της πρώτης φάσης της πανδημίας αλλά επισήμανε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή.

Πετύχαμε να σταματήσουμε τη διάδοση του ιού και να προστατεύσουμε τις δυνατότητες του υγειονομικούς συστήματος.

Οι ανακοινώσεις της Καγκελαρίου:

Θα ισχύουν ακόμη: Οι προστατευτικές μάσκες, η απόσταση του 1,5μ, δυο οικογένειες το πολύ πλέον θα μπορούν να βρεθούν υπαίθρια.

Αν αυξηθούν τα κρούσματα σε κάποια περιοχή μάξιμουμ 50 κρούσματα με σοβαρά συμπτώματα ανά 100.000 θα επανέλθουν περιοριστικά μέτρα στη συγκεκριμένη περιοχή. Ετσι θα εξασφαλιστεί αν σε μια περιοχή αυξηθούν τα κρούσματα δεν θα χρειάζεται να μπουν περιοριστικά μέτρα σ όλη τη χώρα.

Ενα άτομο θα έχει τη δυνατότητα επίσκεψης σε γηροκομείο.

Θέατρα, κινηματογράφοι. Θα γίνει σχεδιασμός για να ανοίξουν.

Στη συνέντευξη τύπου μίλησε και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας που είναι στην παρούσα χρονική στιγμή εκπρόσωπος των Πρωθυπουργών των Ομόσπονδων κρατιδίων και ο Δήμαρχος του Αμβούργου Peter Tschentscher
.
Ο Söder ανέφερε τα παρακάτω:

Θα συνεχίσει η προσπάθεια αύξησης του αριθμού των μασκών, αναπνευστικών μηχανημάτων καθώς και επένδυση στην έρευνα.

Σχολεία/Γαστρονομία: Στόχος όλοι οι μαθητές να έχουν μπει στο σχολείο μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές. Θα ρυθμιστούν από τα κρατίδια.

Πρωτάθλημα ποδοσγαίρου: Θα ξεκινήσουν οι αγώνες (χωρίς θεατές) από το δεύτερο 15νθήμερο του Μαίου. (σύμφωνα με τα ΜΜΕ ήταν ένα θέμα με έντονες αντιδράσεις όχι για το αν αρχίσει αλλά για το πότε). Τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα αποφασίσει η ίδια η Bundesliga. Θα υπάρχει και σχέδιο για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Η σελίδα θα ανανεωθεί με απαντήσεις σε ερωτήματα δημοσιογράφων

Η Μέρκελ ρωτήθηκε αν είναι ευχαριστμένοι από την ταχύτητα που τα κρατίδια χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα για να απαντήσει ότι "οι αριθμοί μας δίνουν το δικαίωμα αυτό". Πρέπει να παραμένουμε προσεκτικοί και θεωρώ πολύ σημαντικό το μηχανισμό που από κοινού αποφασίσαμε με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση (αναφέρεται στα 50 κρούσματα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.