Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

DIE WELT: «Η προειδοποιητική εφαρμογή για τον κορωνοϊό θα διαχειρίζεται και τα αποτελέσματα των εξετάσεων»

Το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας DIE WELT, το οποίο αποτελεί αναπαραγωγή τηλεγραφήματος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων DPA, αναφέρει:

Υπότιτλος: «Η SAP και η Deutsche Telekom δημοσιεύουν σχέδιο στην πλατφόρμα Github. Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η γερμανική ηλεκτρονική εφαρμογή εντοπισμού»

 //Η προγραμματιζόμενη γερμανική ηλεκτρονική εφαρμογή για την παρακολούθηση της αλυσίδας των μολύνσεων, στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού, λαμβάνει μορφή. Την Τετάρτη, η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού της Ευρώπης SAP και η Deutsche Telekom δημοσίευσαν ένα πρώτο σχέδιο στην πλατφόρμα Github. Το Github είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα στον κόσμο για την ανάπτυξη λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Με τις προειδοποιητικές ηλεκτρονικές εφαρμογές προορίζονται να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού μέσω των smartphone των μεμονωμένων χρηστών.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι χρήστες θα μπορούν να πληροφορούνται μέσω της εφαρμογής και τα αποτελέσματα μιας εξέτασης: «Σε περίπτωση πραγματοποίησης εξέτασης για μόλυνση από τον ιό Sars CoV-2, ο χρήστης της εφαρμογής θα μπορεί μέσω αυτής να ξεκινά τη ψηφιακή διαδικασία ενημέρωσης για την εξέταση και να ενημερωθεί για τα αποτελέσματά της». Ωστόσο, θα είναι κανείς σε θέση να ενημερωθεί μόνο για το ότι υπάρχουν αποτελέσματα. Οι εταιρείες που έλαβαν την ανάθεση από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση βασίζονται στη γνώση και τον κώδικα προγραμματισμού τριών υφιστάμενων έργων. Ως βάση χρησιμοποιούνται τα πρωτόκολλα DP-3T, TCN και οι προδιαγραφές της Apple και της Google για iPhone και smartphone με λογισμικό Android. Το DP-3T αναπτύχθηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων EPFL της Λωζάννης και ETH της Ζυρίχης.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης πώς κατανέμονται οι ρόλοι μεταξύ της SAP και της Telekom. Έτσι, η SAP φροντίζει για την ανάπτυξη της εφαρμογής, ενώ η Telekom παρέχει τεχνολογία δικτύου και κινητής τηλεφωνίας και φροντίζει να διασφαλίζει ασφαλή και σταθερή λειτουργία. Η εφαρμογή για τα λογισμικά iOS και Android δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στο Github. Σχεδιάζεται να δημοσιοποιηθεί για γενική λήψη στα μέσα Ιουνίου.

Οι εταιρείες υποσχέθηκαν «να επεξεργάζονται μόνο τα απαραίτητα δεδομένα -με αποκλειστικό στόχο να ενημερώνουν τους χρήστες εάν ήρθαν σε στενή επαφή με άλλους, ήδη μολυσμένους χρήστες- χωρίς να αποκαλύπτουν την αντίστοιχη ταυτότητά τους». Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Bundestag, Konstantin von Notz, χαιρέτισε τη δημοσιοποίηση. Αλλά αυτό θα πρέπει να είναι μόνο ένα πρώτο βήμα προς τη μεγαλύτερη διαφάνεια. Η ανακοίνωση για την παρουσίαση «σύντομα» του πηγαίου κώδικα της εφαρμογής , θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Η Καγκελάριος Angela Merkel εξακολουθεί να βλέπει κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και σημαντικές επιτυχίες σε σχέση με την καταπολέμησή του. Θα πρέπει να μάθει κανείς να ζει με την πανδημία περισσότερο χρόνο, καθώς δεν υπάρχει ακόμη φάρμακο, αλλά και κανένα εμβόλιο εναντίον του. Ωστόσο, έχουν ήδη συμβεί πολλά και ενθαρρυντικά, δήλωσε η Merkel στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Γι’ αυτό το λόγο: «Ας είμαστε θαρραλέοι και σε επαγρύπνηση».

Η ίδια τρέφει μεγάλο σεβασμό για τη συνεισφορά των κρατιδίων, καθώς και των υπηρεσιών Υγείας, όπου και μπορούν να εντοπιστούν οι αλυσίδες των μολύνσεων. Οι νέες μολύνσεις βρίσκονται σε επίπεδο «που το σύστημα Υγείας μας μπορεί να αντιμετωπίσει».//

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.