Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας στην TZ

Η συνέντευξη του Markus Söder στην ημερήσια τοπική εφημερίδα TZ (Tageszeitung) δόθηκε σε υπαίθρια μπυραρία του Μονάχου.

Αποσπάσματα της συνέντευξης:

Πριν δυο μήνες ήταν αδιανόητο να σκεφτούμε ότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε υπαίθρια μπυραρία. Και οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί. Αυτή τη βδομάδα βρισκόμαστε για
πρώτη φορά κάτω από τα 3.000
καταγεγραμμένα ενεργά κρούσματα και έτσι δηλ. το 0,023 των πολιτών της Βαυαρίας.

Δείχνει να σας προκαλεί έκπληξη η εξέλιξη αυτή

Αρχικά δεν το υπολογίζαμε. Υπήρχαν φάσεις έξαρσης των κρουσμάτων που μας προκαλούσε φόβο ότι θα ζήσουμε καταστάσεις Ιταλίας.... Τελικά μόνο εκεί που υποτιμήθηκε ο ιός υπήρξε έξαρση.

Όσοι στέκονται με κριτική προσέγγιση στο γενικό "κλείσιμο" ισχυρίζονται ότι το R (αριθμός αναπαραγωγής) ήταν μιρκότερος του 1 πριν το γενικό κλείσιμο

Το R είναι μόνο ένας από τους παράγοντες και στοιχεία. Οι βασικοί αριθμοί είναι των νέων κρουσμάτων και των θανάτων. Προσευχόμουν πολλές φορές να ξεπεράσουμε την κατάσταση. Το πετύχαμε επειδή ήταν πειθαρχημένος ο λαός της Βαυαρίας. Έτσι τώρα μπορούμε βήμα-βήμα να χαλαρώνουμε τα περιοριστικά μέτρα.

Υπάρχει όμως "μουρμούρα". Κάποιοι λένε ότι ο Söder ανοίγει τις μπυραρίες του αλλά όχι τα νηπιαγωγεία. Υπάρχει τελικά το σωστό μέτρο ;

Ναι. Το μέτρο στις επιλογές μας είναι όση ελευθερία είναι εφικτή και σιγουριά όσο χρειάζεται. Ο κορωνοιός παραμένει επικίνδυνος και δεν πρέπει να ρισκάρουμε πισωγύρισμα .... τα νηπιαγωγεία μετά την πεντηκοστή θα λειτουργούν με το 50% των παιδιών. Λαμβάνουμε υπόψη και τους γονείς που χρειάζονται το άνοιγμά τους αλλά και τους γονείς που ακόμη ανησυχούν για τα παιδιά τους.

Γιατί δεν κάνετε περισσότερα τεστ σε νηπιαγωγεία και σχολεία; Ετσι με μεγαλύτερο θάρρος θα μπορούσατε να τα ανοίξετε 

Θάρρος στον κορωνοϊό δεν είναι αρετή. Αντίθετα καθοριστική είναι η λογική. Θα καταθέσουμε σύντομα ένα σχέδιο για μαζική επέκταση των τεστ. Θέλω τις δυνατότητες που έχουμε να τις αξιοποιήσουμε σωστά. Προτεραιότητά μας είναι το προσωπικό στα νοσοκομεία, στα γηροκομεία και στα κέντρα περίθαλψης και φροντίδας. Μπορούμε να μιλήσουμε και για εθελοντικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και νηπιαγωγούς ...

Ποια είναι η άποψή σας για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα περιοριστικά μέτρα ;

Ο καθένας έχει το δικαίωμα της έκφρασης αλλά μερικά επιχειρήματα δυσκολεύομαι να τα κατανοήσω. Γίνεται μια προσπάθεια από δεξιές δυνάμεις και συνωμοσιολόγους να εκμεταλλευτούν τις αγωνίες και τους φόβους του πληθυσμού.
Η συμβουλή μου. Όχι μόνο σωματική απόσταση αλλά και πνευματική απόσταση από αυτές τις ομάδες. Ο κορωνοϊός ήταν και είναι ένα πραγματικός κίνδυνος. Αν η πυροσβεστική σβήσει ένα σπίτι που πήρε φωτιά δεν διαμαρτύρονται όσοι έχουν σωθεί επειδή το υπόγειο γέμισε νερό.
Μην ακούμε μόνο όσους απλά φωνάζουν δυνατά στις πρώτες γραμμές. Η πλειοψηφία σκέφτεται: καλύτερα σιγά και σίγουρα.

Κατανοείτε τους φόβους για το εμβόλιο ;

Eίναι μια παράλογη συζήτηση. Εδώ δεν έχουμε ακόμη βρει καν το εμβόλιο. Αν βρεθεί θα είμαι πάντως από τους πρώτους που θα εμβολιαστώ. Από τη δική μου πλευρά θεωρώ ότι δεν θα είναι υποχρεωτικό αλλά θα πρέπει να υπάρχουν καθαρές οδηγίες ποιες ομάδες του πληθυσμού θα είναι καλό να εμβολιαστούν.

Σε ποια φάση της κρίσης βρισκόμαστε;

Αυτή τη στιγμή μάλλον ξεπεράστηκε η πιο δύσκολη φάση .... Οι πιθανότητες ενός δεύτερου κύματος είναι μ όσα λένε οι ειδικοί αρκετά υψηλές. Για το λόγο αυτό είμαστε σε στάση προσοχής και επεκτείνουμε ακόμη το σύστημα υγείας.

Οι άνθρωποι εδώ στην υπαίθρια μπυραρία θα θέλανε πολύ να μπορούν να μένουν εώς στις 10.00 μ.μ. (τώρα κλείνουν στις 8 μ.μ.)

Αν αυτή και την άλλη εβδομάδα αποδειχτεί ότι η χαλάρωση δεν θέτει κινδύνους τότε μπορώ να φανταστώ ότι την πεντηκοστή θα έχουμε κανονικό ωράριο. Παραμένουμε προσεκτικοί. Η λογική δεν αναιρεί τη χαρά στη ζωή.

Τη συνέντευξη έδωσε στους δημοσιογράφους Γεώργιος Αναστασιάδη και Christian Deutschländer
Δημοσιεύτηκε 22.05.2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.