Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού: Σε ποιά Δ.Ο.Υ υποβάλλεται η φορολογική δήλωση

ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΕΤΡΙΚΟΥ :
Η εγκύκλιος της ΑΑΕΔ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) για τη φορολογική δήλωση 2019 αναφέρει:

α. Για κατοίκους αλλοδαπής που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στην Ελλάδα, η δήλωση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, εάν ο φορολογικός
εκπρόσωπος που έχουν ορίσει υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της περιοχής του νομού Αττικής.
Σε περίπτωση που ο φορολογικός εκπρόσωπος που έχουν ορίσει υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε Δ.Ο.Υ. εκτός της περιοχής του νομού Αττικής, η δήλωση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. της πρωτεύουσας του νομού.
Σε περίπτωση που ο φορολογικός εκπρόσωπος υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε Δ.Ο.Υ. των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, η δήλωση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται.
Αν λειτουργούν σε κάποια πρωτεύουσα νομού περισσότερες Δ.Ο.Υ., η δήλωση υποβάλλεται στην Α' Δ.Ο.Υ. της πρωτεύουσας αυτού του νομού, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης, όπου η δήλωση υποβάλλεται στη Δ’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης.

β. Για κατοίκους αλλοδαπής, που διαθέτουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα όπου διαμένουν προσωρινά και έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, η δήλωση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, εάν η διεύθυνση του φυσικού προσώπου κατοίκου αλλοδαπής υπάγεται ως προς τη φορολογία εισοδήματος σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της περιοχής του Νομού Αττικής. Σε περίπτωση που η διεύθυνση προσωρινής διαμονής, του φυσικού προσώπου κατοίκου αλλοδαπής υπάγεται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. εκτός της περιοχής του Νομού Αττικής, η δήλωση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. της πρωτεύουσας του Νομού.

Σε περίπτωση που η διεύθυνση προσωρινής διαμονής του φυσικού προσώπου κατοίκου αλλοδαπής υπάγεται σε Δ.Ο.Υ. των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, η δήλωση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται.

Αν λειτουργούν σε κάποια πρωτεύουσα νομού περισσότερες Δ.Ο.Υ., η δήλωση υποβάλλεται στην Α’ Δ.Ο.Υ. της πρωτεύουσας αυτού του νομού, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης, όπου η δήλωση υποβάλλεται στη Δ’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης.

Η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019, είναι μέχρι 30 Ιουνίου 2020. Φυσικά, λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που διαμορφώνονται εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού COVID-19, ενδέχεται η ημερομηνία αυτή να παραταθεί. Υπάρχει όμως μια εξαίρεση. Εξαιρετικά και μόνο για τους φορολογούμενους που κάνουν τη διαδικασία μεταβολής φορολογικής κατοικίας μέσα στο 2020, η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης είναι μέχρι το τέλος του έτους (31/12) και μόνο για το έτος αυτό. Το 2021 δηλαδή θα υποβάλουν κανονικά με καταληκτική ημερομηνία όπως ισχύει για όλους τους φορολογούμενους.

Πηγή: Οδηγίες συμπλήρωσης φορολογικών δηλώσεων ΑΑΔΕ 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.