Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Τagesschau: «Μίκης Θεοδωράκης: Ο απρόβλεπτος λαϊκός ήρωας γίνεται 95 ετών»

«Είναι ζωντανός θρύλος, λαϊκός ήρωας, είδωλο του ελληνικού πολιτισμού: ο Μίκης Θεοδωράκης. Σήμερα γίνεται 95 ετών. Ο Θεοδωράκης είναι συνθέτης, πολιτικός, συγγραφέας και κυρίως αγωνιστής της ελευθερίας»

Στο ραδιοφωνικό ρεπορτάζ του ανταποκριτή Thomas Bormann αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για
την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» έγινε τεράστια επιτυχία, αν και ο συνθέτης παραπονιόταν ότι ήταν σαν μια «πέτρα» στο λαιμό του, τη στιγμή που έγραψε, εκτός από ελαφρά μουσική, όπερες και συμφωνίες, μουσική δωματίου και λαϊκές μελωδίες – όλες με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Αγώνας ενάντια στην καταπίεση.

Ο ίδιος ο Θεοδωράκης αναγκάστηκε να βιώσει πολλή βία, πολλή καταπίεση. Τρεις φορές φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Κατά τον Β΄ΠΠ, όταν τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατέλαβαν την Ελλάδα, ο νεαρός Μίκης Θεοδωράκης προσχώρησε στους κομμουνιστές αγωνιστές της Αντίστασης. Για τον εμφύλιο πόλεμο και την εξορία του στη Μακρόνησο είπε κάποτε: «Δεν ξέραμε αν την επόμενη μέρα θα ζούσαμε. Δεν είχαμε νερό στη Μακρόνησο. Ήταν δύσκολα. Διέξοδος για μένα ήταν το να γράφω μουσική».

Το 1967 οι στρατιωτικοί παίρνουν την εξουσία στην Ελλάδα. Συλλαμβάνουν τον Θεοδωράκη και απαγορεύουν τα τραγούδια του. Αυτά όμως γίνονται σύμβολο της αντίστασης κατά της δικτατορίας. Μόνο κάποιοι ξένοι σταθμοί σαν την Deutsche Welle στην Κολωνία παίζουν τη μουσική που σημαίνει τόσα πολλά για πολλούς Έλληνες.

Μίκης Θεοδωράκης: συνθέτης και αγωνιστής, πατριώτης και πολιτικός, πάντοτε ακάματος, πάντοτε μαχητικός. Διετέλεσε βουλευτής των κομμουνιστών και αργότερα των συντηρητικών. Έγινε Υπουργός και αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Ελλήνων και Τούρκων. Επέκρινε σφοδρά την πολιτική λιτότητας της ΕΕ και πριν από δύο χρόνια εμφανίστηκε σε διαδήλωση κατά του συμβιβασμού στη διαμάχη για την ονομασία της γειτονικής χώρας, η οποία ονομάζεται πλέον επισήμως «Βόρεια Μακεδονία».

Ο Μίκης Θεοδωράκης παραμένει πάντοτε απρόβλεπτος, αλλά είναι πάντοτε πρότυπο για τους οπαδούς του. Τα 95α γενέθλιά του θα τα γιορτάσει στο σπίτι του στην Αθήνα με ένα μικρό ιδιωτικό κοντσέρτο στη βεράντα. Ο γερμανός τρομπετίστας Otto Sauter θα παίξει τη μουσική των τίτλων της ταινίας «Ζ» και μια μελωδία για την αιωνιότητα – του Μίκη Θεοδωράκη.

Άλλα δημοσιεύματα για τα 95α γενέθλια του μεγάλου έλληνα συνθέτη δημοσιεύονται στα εξής γερμανικά ΜΜΕ:


DPA (Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Τάκης Τσάφος): «Ο Μίκης Θεοδωράκης γίνεται 95 ετών»


SWR ραδιόφωνο (Theodora Mavropoulos)

https://www.swr.de/swr2/musik-klassik/der-komponist-schriftsteller-und-politiker-mikis-theodorakis-swr2-zur-person-2020-07-26-100.html

Junge Welt (συνέντευξη με Μ. Θεοδωράκη)
            https://www.jungewelt.de/artikel/383054.musik-die-eroberung-der-harmonie-      hat-meine-schritte-gelenkt.html

ARD
            https://www.tagesschau.de/kultur/milos-theodorakis-95-geburtstag-101.html

 Tagesspiegel
            https://m.tagesspiegel.de/kultur/mikis-theodorakis-wird-95-im-herzen-europas/26044986.html

Deutsche Welle
            https://m.dw.com/de/musiker-und-volksheld-mikis-theodorakis-wird-95/a-54316175

ΤΑΖ
            https://taz.de/!5699368/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.