Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

SZ: «Ο Βαρθολομαίος Α’ είναι αντίθετος στη χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού»

Η ανταπόκριση του Tomas Avenarius από την Κωνσταντινούπολη (Süddeutsche Zeitung) αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Στη συζήτηση σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης απευθύνει έκκληση στην Τουρκία να διατηρήσει το κτίριο των 1.500 ετών ως μουσείο
και ως εκ τούτου ως τόπο συνάντησης Ισλάμ και Χριστιανισμού. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε την Τρίτη: «Ο τουρκικός λαός έχει τη μεγάλη ευθύνη και τη μεγάλη τιμή να διατηρήσει την οικουμενικότητα αυτού του εξαιρετικού κτηρίου». Επιπλέον, προειδοποίησε ρητά ότι η πρώην βυζαντινή εκκλησία θα μπορούσε να αποτελέσει «αιτία αντιπαράθεσης και σύγκρουσης τον 21ο αιώνα», εφόσον μετατραπεί την σε ισλαμικό λατρευτικό χώρο. Αυτή η απόφαση «θα απογοητεύσει εκατομμύρια χριστιανούς ανά τον κόσμο». Μόνο ως μουσείο μπορεί η Αγία Σοφία να χρησιμεύσει «ως τόπος και σύμβολο της συνάντησης, του διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης λαών και πολιτισμών». Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει τόπος «αμοιβαίας κατανόησης και αλληλεγγύης μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ».

Δεδομένου ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ως πνευματικός ηγέτης της πολύ μικρής μειονότητας των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών στην Τουρκία, δεν εκφράζεται σχεδόν ποτέ πολιτικά, τα λόγια του δείχνουν πόσο σοβαρά έχει πάρει η ηγεσία της εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη τη συζήτηση για το σχέδιο μετατροπής της πρώην βυζαντινής εκκλησίας σε τζαμί, το οποίο έχει συζητηθεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους μέχρι και τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan. Στα ΜΜΕ που επικρίνουν την κυβέρνηση εκφράζεται η άποψη ότι ο αρχηγός του κράτους θέλει να αποσπάσει την προσοχή από την κακή οικονομική κατάσταση, την κρίση του κορωνοϊού και τις φθίνουσες επιδόσεις του στις δημοσκοπήσεις.

Η χτισμένη πριν από 1.500 χρόνια Αγία Σοφία χρησίμευσε ως Ορθόδοξη Εκκλησία για 900 χρόνια. Μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, η εκκλησία όπου λάμβανε χώρα η στέψη των βυζαντινών αυτοκρατόρων μετατράπηκε σε τζαμί. Μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, Kemal Atatürk, μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1935, στο πλαίσιο της κοσμικής του πολιτικής.

Την Πέμπτη, το Διοικητικό Δικαστήριο θα αποφασίσει εάν το διάταγμα του Atatürk είναι νομικά έγκυρο ή εάν το κτίριο, το οποίο συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι ως ισλαμικός λατρευτικός χώρος. Αφορμή για την απόφαση είναι αγωγή που ασκήθηκε από σύλλογο που διαχειρίζεται τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και έχει ήδη επιβάλει κάτι παρόμοιο στην περίπτωση άλλων πρώην εκκλησιών στην Τουρκία.Τι προβλέπει το ΦΕΚ για Έλληνες πολίτες που θέλουν να εισέλθουν στη χώρα από τα Βόρεια σύνορα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.