Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Γερμανία: To νέο οικονομικό πακέτο που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Μια σειρά αποφάσεων ανακοίνωσε χθες η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.

Μεταξύ αυτών 

1. Παράταση του επιδόματος για εργαζόμενους με "περιορισμένο χρόνο εργασίας" Kurzarbeitgeld μέχρι το τέλος του 2021 προκειμένου να εμποδιστούν μαζικές απολύσεις εργαζομένων.


2. Επίδομα ασθενείας σε γονείς για τα παιδιά (Kinderkrankengeld)
To 2020 οι γονείς, λόγω της πανδημίας, θα έχουν 5 επιπλέον μέρες στις οποίες θα μπορούν να μείνουν στο σπίτι αν δεν μπορεί το παιδί π.χ. να πάει στο σχολείο. Για μονογονεϊκή οικογένεια οι μέρες θα αυξηθούν κατά 10.

3. Όσοι φροντίζουν συγγενείς ή πρέπει να αναδιοργανώσουν τη φροντίδα λόγω της πανδημίας θα μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία για έως και 20 εργάσιμες ημέρες. Το επίδομα υποστήριξης φροντίδας - Pflegeunterstützungsgeld -μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για έως και 20 εργάσιμες ημέρες εάν παρέχεται φροντίδα στο σπίτι για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία.

4. Εκπαίδευση. Από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα με στόχο τη στήριξη των εθνικών οικονομιών από την πανδημία θα δοθούν 500 εκ € στην εκπαίδευση και κυρίως για ηλεκτρονικές συσκευές στους εκπαιδευτικούς.

5. Πρόγραμμα υποστήριξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα θα παραταθεί μέχρι τέλους του έτους (είχε σχεδιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου). Στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί κονδύλια ύψους 25 δισ €

6. Καλλιτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν πιο εύκολα να στηριχτούν από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης (Grundsicherung) το οποίο θα παραταθεί μέχρι τέλος του 2021

7. Η χαλάρωση της διαδικασίας όσον αφορά την υποχρέωση δήλωσης πτώχευσης των επιχειρήσεων θα παραταθεί μέχρι τέλους του έτους

Τέλος, από το 2025 θα μειωθεί ο αριθμός των εκλογικών περιφερειών από 299 σε 280 προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών (με το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας αυξάνεται κατά περίπτωση ο αριθμός των Βουλευτών τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.