Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Ο κορωνοιός δεν "χτύπησε" τα ενοίκια στο Μόναχο

Έρευνα που δημοσίευσε η τράπεζα Hypovereinsbank καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι τιμές των ακινήτων δεν "κόλλησαν από τον ιό".

Η αύξηση των τιμών τόσο για την αγορά όσο και για ενοίκιο συνεχίζει να είναι δυσανάλογη με την αύξηση του τιμάριθμου (βλέπε γράφημα)  

Στις "καλές" περιοχές όπως Bogenhausen, Harlaching,

Nymphenburg καιSolln η τιμή αγοράς (μ.ο.) ανέρχεται σε 11.000 έως 17.000 € το τ.μ.  

"Καλύτερες" είναι οι τιμές σε περιοχές όπως  Hasenbergl και Freimann με μ.ο. 7.000 - 9.000 € το τ.μ.  που παραμένει να είναι υψηλότερη τιμή από όσο κοστίζει ένα διαμέρισμα σε μια καλή περιοχή στη Φρανκφούρτη ή Στουτγάρδη  

Ενοίκια 

Η έρευνα της Hypovereinsbank αξιολόγησε το ύψος των ενοικίων νέων διαμερισμάτων. Στις "καλές" περιοχές όπως Bogenhausen, Harlaching, Nymphenburg και Solln το ενοίκιο βρίσκεται μεταξύ 23 και 30 € τ.μ. . Σε περιοχές Haidhausen, Harlaching, Lehel, Ludwigsvorstadt, Maxvorstadt, Neuhausen, Pasing, Schwabing και Trudering μεταξύ 18 και 23 € (μ.ο.)  

Ενώ σε περιοχές όπως Feldmoching, Freimann, Giesing, Laim, Moosach, Neuperlach, Riem και Sendling οι τιμές είναι μεταξύ 15 και 19 € ανά τ.μ.. Τέλος σε "απλές" περιοχές όπως Hasenbergl και Freimann μεταξύ 13,50 και 15,50 €. 

Στην έρευνα επισημαίνεται ότι στο Μόναχο υπάρχει μια αδιάκοπη υψηλή ζήτηση με περιορισμένη όμως προσφορά. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης και αγοράς . 

Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Κατά τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης του κορωνοιού  η αγορά ακινήτων έχασε μέρος του δυναμισμού της. Με τη χαλάρωση, ωστόσο, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί ξανά σημαντικά και τώρα είναι πιθανό να είναι τόσο υψηλές όσο ήταν πριν από την κρίση. 

Τέλος η έρευνα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μόλις λήξουν το Φθινόπωρο τα μέτρα προστασίας των ενοικιαστών να ξεκινήσουν καταγγελίες συμβολαίων γεγονός που μπορεί να επηρεάσει και τις τιμές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.