Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Tagesschau: «Ο εθνικιστής Tatar κερδίζει τις προεδρικές εκλογές»

«Στις εκλογές για την προεδρία στη Βόρεια Κύπρο (sic), ο Tatar υπερισχύει οριακά έναντι του προκατόχου Akinci. Ο υποστηριζόμενος από την τουρκική κυβέρνηση υποψήφιος ευχαρίστησε ήδη τον Πρόεδρο Erdogan»

Στο δημοσίευμα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Οι πολίτες της διεθνώς μη αναγνωρισμένης «Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» εξέλεξαν νέο Πρόεδρο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτέλεσμα, το 51,7% ψήφισε υπέρ του Ersin Tatar, όπως αναφέρει το κρατικό κανάλι BRT. Μέχρι πρότινος ο Tatar ήταν Πρωθυπουργός.

Ο Tatar από το συντηρητικό Κόμμα της Εθνικής Ενότητας (UBP) υπερίσχυσε στις εκλογές έναντι του προηγούμενου Προέδρου Mustafa Akinci, ο οποίος έλαβε το 48,3% των ψήφων. Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η προσέλευση στις κάλπες άγγιξε το 67,3%.

Ο Tatar ευχαριστεί τον Erdogan

Ο Tatar, ο οποίος υποστηρίζεται από την Άγκυρα, θέλει να διατηρήσει δύο ανεξάρτητες κυβερνήσεις στο νησί. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (sic) αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Tatar ευχαρίστησε στην ομιλία του τον τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan για την υποστήριξή του.

Ο Tatar θα ήθελε να ευθυγραμμίσει ακόμη περισσότερο την πολιτική της Βόρειας Κύπρου (sic) με την Τουρκία στο μέλλον και, όπως η Άγκυρα, υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών - με τον ελληνικό νότο και τον τουρκικό βορρά ως ξεχωριστά έθνη.

Προηγείτο ήδη στον πρώτο γύρο

 Στον πρώτο γύρο συμμετείχαν έντεκα υποψήφιοι. Ο Akinci έλαβε το 29,8% των ψήφων την περασμένη Κυριακή, ενώ το 32,3% ψήφισε τον Tatar. Το κόμμα του Tufan Erhürman -που κατέλαβε την τρίτη θέση- υποστήριξε τον Akinci μετά την πρώτη ψηφοφορία.

Ο προηγούμενος Πρόεδρος υποστήριζε κατ’ αρχήν την επανένωση της διχοτομημένης Κύπρου.

Μεσογειακή διαμάχη για το αέριο και Βαρώσια-Αμμόχωστος

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν εν μέσω της διαφωνίας μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η απόφαση του Tatar να ανοίξει -μετά από περισσότερα από 40 χρόνια- μια παράκτια λωρίδα στα Βαρώσια-Αμμόχωστο λίγο πριν από τις εκλογές προκάλεσε επιπλέον ένταση.

Η Κύπρος είναι διχοτομημένη από το 1974 μετά από ελληνικό πραξικόπημα και τουρκική στρατιωτική εισβολή. Η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας η κυβέρνηση ελέγχει το νότιο τμήμα, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004. Οι πιο πρόσφατες διαπραγματεύσεις για να ξεπεραστεί η διαίρεση απέτυχαν το 2017.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.