Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

WELT: «Η Merkel πρέπει επιτέλους να ταχθεί στο πλευρό του Macron»

Δημοσίευμα στην εφημερίδα WELT:

«Μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία, ο Macron μίλησε με σαφή λόγια εναντίον του Erdogan, ο οποίος παίζει με τη φωτιά. Η Καγκελάριος αντιδρά με μια παράξενη σιωπή. Κι αυτό, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της. Ειδικά από τη στιγμή που ο Γάλλος Πρόεδρος χλευάζεται ανοιχτά στη Γερμανία»

Το σχόλιο της επικεφαλής των πολιτικών συντακτών της ε/φ, Claudia

Kade, αναφέρει:

//Είναι μια σιωπή που δύσκολα κανείς αντέχει. Αλλά η Angela Merkel επιμένει σε αυτή. Όσο πιο σαφής γίνεται ο Emmanuel Macron, όσο πιο ξεκάθαρες κάνει τις ανακοινώσεις του ο Πρόεδρος της Γαλλίας, τόσο πιο ακατανόητη γίνεται η σιωπή, με την οποία η Καγκελάριος στη Γερμανία απαντά στον υποτιθέμενο στενότερο εταίρο της στην ΕΕ.

Κι όλα αυτά, ενώ η Merkel θα έπρεπε να διατυπώσει σαφώς και ξεκάθαρα την πιο έντονη συμφωνία της με όλα όσα αντιπαραθέτει ο Macron στους ακραίους ισλαμιστές στη χώρα του μετά τις ισλαμιστικές επιθέσεις με μαχαίρι στο Παρίσι και τη Νίκαια –αλλά και στον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος παίζει επικίνδυνα με τη φωτιά.

«Η Τουρκία έχει μια πολεμική στάση έναντι των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Macron το Σαββατοκύριακο. Με αυτόν τον τρόπο μίλησε για κάτι που δεν μπορεί να παραβλεφθεί.

Ο Erdogan κάλεσε σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, αφότου ο Macron ανακοίνωσε αυστηρότερους ελέγχους σε τζαμιά και σε άλλα μουσουλμανικά ιδρύματα μετά τη δολοφονία του δασκάλου Ιστορίας Samuel Paty πριν από δύο εβδομάδες. Και ο Erdogan ζήτησε από τον Macron να ελέγξει την πνευματική του κατάσταση.

Ο Erdogan καταδίκασε αργότερα την επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια. Η σύγκρουση έχει κλιμακωθεί σε σημείο που αυτή η αντίδραση θεωρείται είδηση.

Υπάρχει επίσης έντονη διαμάχη σε σχέση με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Macron δεν είναι επιεικής πλέον έναντι του Erdogan, μπαίνει στη μάχη χωρίς να λαμβάνει υπόψη πιθανές απώλειες.

Η τρομοκρατία στη χώρα του αναγκάζει τον Γάλλο Πρόεδρο να το πράξει - μπορεί κανείς να αντιτάξει. Όταν είναι κανείς με την πλάτη στον τοίχο, είναι πολύ αργά για διπλωματία.

Αλλά αυτός ακριβώς είναι ο λόγος, για τον οποίο η Merkel πρέπει επιτέλους να ταχθεί στο πλευρό του Macron με καθαρά λόγια: Γιατί η Γερμανία δεν είναι απρόσβλητη από αυτό που υφίσταται η γειτονική της Γαλλία αυτές τις εβδομάδες.

Και ειδικά ως επικεφαλής της κυβέρνησης σε μια χώρα με ισχυρή μειονότητα με τουρκική καταγωγή, έχει ήδη καθυστερήσει να εκφράσει σαφή θέση. Ειδικά από τη στιγμή που στη Γερμανία, όπως συνέβη πρόσφατα στο προάστιο Neukölln του Βερολίνου, ο Macron χλευάζεται ανοιχτά και με κραυγές.

Χρειάζεται μια κοινή απάντηση στις επικίνδυνες προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα. Η Merkel θα πρέπει επιτέλους να σπάσει τη σιωπή της απέναντι στην Άγκυρα.//

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.